En varg i skogen och en kvinna framför en byggnad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tjuvjakt, flytt, eller sjukdom? I klippet svarar Ellinor Theorin från Länsstyrelsen i Dalarna på tre frågor om den halverade vargstammen. Foto: Anders Wiklund/TT. Anton Ånell/SVT.

Vargstammen i Dalarna halverad på ett år

Uppdaterad
Publicerad

Varannan varg i Dalarna har försvunnit – på bara ett år. Det visar länsstyrelsens inventering. Under samma period har det inte varit någon licensjakt i länet och bara en varg har fällts under skyddsjakt.

– Vi vet inte vad det beror på, säger Ellinor Theorin, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Länsstyrelsens inventering för 2023/2024 visar att det finns ungefär 35 vargar i Dalarna, vilket är en halvering jämfört med förra årets 73 vargar.

– Vi har genomfört inventeringen på samma sätt som tidigare. Vi hade bra förhållanden med tidig snö som stannade länge. Vi har inte haft någon licensjakt och ingen omfattande skyddsjakt, säger Ellinor Theorin.

Miniminivån i Dalarna har varit 80 vargar

Vargstammen finns i södra och östra delarna av länet, enligt inventeringen och det är ungefär samma områden som vid förra inventeringen.

Dalarna ingår i ett större rovdjursförvaltningsområde där länen Gävleborg, Uppsala, Västmanland, Örebro, Värmland, Västra Götaland och Stockholm också ingår. Miniminivån för varg i det området är 225 vargar.

– Vi får se hur det blir framöver. Vi har det gamla målet på 80–90 vargar i Dalarna, men där behöver vi göra ett arbete med de andra länen, säger Ellinor Theorin.

Kan komma att påverka jakten

Hur minskningen av vargstammen kommer att påverka licensjakten framöver är oklart.

– Där pågår det ett samarbete mellan länen i mellersta rovdjursförvaltningsområdet kring hur jakten ska läggas upp, men det är inte klart ännu. Det beslutet kommer i slutet av september.

Så går inventeringen av varg till

  • Inventering av varg pågår från 1 oktober till 31 mars.
  • Vid inventeringar registrerar man familjegrupper, vargpar som hävdar revir samt föryngringar under inventeringsperioden.
  • Det totala antalet vargindivider i såväl revir som ensamma vandringsvargar beräknas därefter med hjälp av en omräkningsfaktor.
  • Övervakningen sker med hjälp av spårning på snö, viltkameror samt DNA-analyser från urin och spillning.

Källa: Länsstyrelsen Dalarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.