Vargen som synts runt om i Smedjebacken i över en vecka har nu även skymtats på dagtid i området. Vargen på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Varg siktad i Smedjebacken – nu även på dagtid

Uppdaterad
Publicerad

Sedan en och en halv vecka tillbaka så har en varg rört sig kring Smedjebacken. Under onsdagen fick naturbevakaren Fredrik Perols på Länsstyrelsen Dalarna den första rapporten om att den ska ha setts på dagtid.
– Det är ju ovanligt att de syns till på dagtid, oftast är de ute och rör sig på kvällar och nätter.

Skyddsjakt på vargen kan det bli om den beter sig på ett oskyggt sätt, vilket den än så länge inte har gjort. Fredrik Perols var i området första gången för två kvällar sen tidigare i veckan och såg vargen då från bilen. Han berättar att den hittills verkar ha tagit två tamkatter, och att den inte är rädd för bilar, men fortfarande rätt så skygg.

– Jag ska försöka komma så nära så att jag kan konfrontera den med en gummikula och hoppas att den skräms bort av det, säger han.

Vargar i Dalarna

Finns gott om bytesdjur området

Troligtvis är det en ung varg som inte är tillräckligt duktig jägare ännu.

– Är det en ung varg så är det lätt att de ”fastnar” i något område. Här i krokarna i Smedjebacken så har jag sett att det finns gott om rådjur och harar som är ett lättare byte för en ung varg.

Vargen DNA-testas


Senare i veckan väntas svar på DNA från vargen. Genom det kan man se var den kommer ifrån och om den skulle ha generisk viktigt DNA om skyddsjakt skulle bli aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargar i Dalarna

Mer i ämnet