En delad bild som visar på vänster sida en varg som går i snöigt landskap omgiven av buskar, och på höger sida Caroline Dickson, chef på enheten för viltförvaltning på Länsstyrelsen Dalarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det blir ingen licensjakt på varg i Dalarna 2025. Caroline Dickson, chef på enheten för viltförvaltning på Länsstyrelsen Dalarna, berättar mer om hur man resonerat i klippet. Foto: Heiko Junge/TT, Marja Andersson/SVT

Beskedet: Ingen licensjakt på varg i Dalarna 2025

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen licensjakt i Dalarna under 2025, det meddelade Länsstyrelsen på en pressträff under måndagen. Anledningen är att det finns för få vargar.

Dalarna ingår i ett större rovdjursförvaltningsområde där länen Gävleborg, Uppsala, Västmanland, Örebro, Värmland, Västra Götaland och Stockholm också ingår. Miniminivån för varg i det området är 225 vargar.

– Det är en besvikelse att det inte blev någon jakt men det är inte oväntat, säger Anders Gravsjö, ordförande i Jägareförbundet Dalarna.

Vargar i Dalarna

”Bäst kontroll i världen på vargarna”

Länsstyrelsens senaste inventering visade att antalet vargar i Dalarna halverats på ett år. Trots det menar Anders Gravsjö att det finns både ett behov och utrymme i vargstammen för att jaga vargar i Dalarna.

– Den inventeringen var väl korrekt där och då men vi vet ju att stammen är otroligt rörlig. Tittar man på sommarens rovdjursattacker så var merparten vargar som inte är födda i länet utan kommer utifrån.

Caroline Dickson, chef på enheten för viltförvaltning på Länsstyrelsen Dalarna, står fast vid att det inte finns tillräckligt med varg i länet för att motivera licensjakt.

– Sverige har bäst i kontroll i världen på sina vargar. Även om det inte alltid är spårsnö så har vi bra koll och vi DNA-analyserar spillning så vi vet vilka vargar det är också, säger Caroline Dickson.

30 vargar får skjutas i Sverige

Inte heller under 2024 beviljade Länsstyrelsen någon licensjakt på varg i Dalarna men 2023 fick 14 vargar skjutas i två revir som sträckte sig över Dalarna, Västmanland, Örebro samt Gävleborg. Ingen varg sköts i Dalarna under den jakten, enligt Rovbase.

Totalt får 30 vargar utspridda i fem revir skjutas i Sverige under licensjakten 2025. I Värmland, Västmanland och Örebro får totalt 24 vargar skjutas.

Så går inventeringen av varg till

Inventering av varg pågår från 1 oktober till 31 mars.

Vid inventeringar registrerar man familjegrupper, vargpar som hävdar revir samt föryngringar under inventeringsperioden.

Det totala antalet vargindivider i såväl revir som ensamma vandringsvargar beräknas därefter med hjälp av en omräkningsfaktor.

Övervakningen sker med hjälp av spårning på snö, viltkameror samt DNA-analyser från urin och spillning.

Källa: Länsstyrelsen Dalarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargar i Dalarna

Mer i ämnet