Pojke blev undernärd på familjehem – kommunen anmäler sig själv

Uppdaterad
Publicerad

En omhändertagen pojke i Ludvika blev undernärd och ska ha levt under dödshot i ett familjehem som fått vårdnaden om honom. Enligt en lex Sarah-anmälan som socialnämnden har gjort var det först när pojken lyckades rymma från familjehemmet som han kunde larma om missförhållandena.

På sjukhus konstaterades att pojken var väldigt tunn, inte hade fått i sig tillräckligt med näring och inte vuxit normalt. Enligt anmälan ska han planerat att rymma från familjehemmet under en längre tid,

Berättade om dödshot

Av anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, framgår också att pojken själv berättat att han inte fick äta när han ville. Hans familjehemsföräldrar ska också ha sagt ”vi borde döda dig” och ”jag ska slå knytnäven genom huvudet på dig”. Enligt anmälan mådde pojken så dåligt att han funderat på att ta sitt liv.

Ludvika kommun skriver att socialtjänsten har ansvarat för placeringen av pojken i familjehemmet och att vårdnaden flyttades över till familjehemmet.

Ska inte hända

Jonas Fors, förvaltningschef för Social- och utbildningsförvaltningen i Ludvika kommun säger att han inte kan säga något om det specifika ärendet, men att potentiella missförhållanden nu ska utredas.

– Sånt här ska såklart inte hända. Jag kan inte gå in på vad som brustit i det specifika fallet, det blir en del av utredningen, säger han.

Jonas Fors säger också att det pågår ett löpande arbete i kommunen för att kvalitetssäkra familjehem.

–Vi jobbar för att säkerställa att rätt familjer blir familjehem. Vi följer upp löpande och om vi blir medvetna om brister är vi snabba på att utreda.

En person, reporter Marja Andersson, i en svart, fluffig tröja står med öppna händer och verkar prata i ett kontorslandskap med glasväggar. I bakgrunden syns suddiga kontorsdetaljer, vilket ger en känsla av en professionell miljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här är lex Maria och lex Sarah – SVT:s reporter Marja Andersson förklarar. Foto: Jonna Björnbom/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.