Kommunpolisen Erik Gatu står utanför polisstationen och håller en mobiltelefon i handen. Till höger syns en mobil som visar att 3 kronor har skickats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se polisen Erik Gatu i Borlänge berätta om detaljen som skiljer äkta från fejk, och om att den falska appen sprids bland ungdomar. Foto: Alfred Olhans/SVT

Polisen varnar för fejkade swishbetalningar – så gör du för att inte bli lurad

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har fått in en handfull anmälningar om bedrägerier med falska Swish-appar i Dalarna. Problemet har tidigare uppmärksammats i andra delar av Sverige, men nu reagerar polisen på att det särskilt är ungdomar i Dalarna som utför fejkade betalningar.

På gärningspersonernas telefoner visas en skärm som till stora delar liknar den gröna bekräftelsevy som finns i den äkta Swish-appen. Enligt rapporterna går det till och med att klicka på skärmen och få upp ”fyrverkeri”-effekterna precis som i den äkta appen.

Men det finns en detalj som polisen har lyckats urskilja som annorlunda i utseendet på betalningar till företag, alltså nummer som börjar på 123.

Se kommunpolisen Erik Gatu i Borlänge berätta om skillnaden i videoklippet!

– Kontrollera alltid att du har fått pengarna innan du slutför köpet, uppmanar Gatu.

Swish medvetna om problemet

Företaget Swish skriver på hemsidan att de arbetar aktivt för att sajter som möjliggör dessa fejk-appar ska stängas ned, och de har en dialog med banker, polisen och Svensk Handel om hur bedrägeriförsöken kan stoppas”.

Swish tipsar också om att det finns appversioner just för företag och handlare där det går att se att pengarna har kommit in, samt att försäljare aldrig ska lita enbart på kundernas bekräftelsevy.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.