Polishunden Tarras letar efter bland annat narkotika och vapen i en postutlämning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när sökhunden Tarras går igenom paketutlämningen i jakt på olagliga försändelser. Foto: SVT

Polishund sniffar postpaket i Falun – projekt för att stoppa olagliga försändelser

Uppdaterad
Publicerad

Paket med narkotika, vapen och kontanter. Det hoppas polisen kunna stoppa från att nå mottagaren genom ett nytt projekt i Falu kommun.

– Enligt polisens information kommer mycket av drogerna genom postförbindelser, säger Anders Lindh (M), ordförande för Faluns brottsförebyggande råd.

Det är fackförbundet Handels som tagit initiativ till projektet, där också polisen, Falu kommun, Transportförbundet och Svenskt näringsliv deltar. Syftet är att minska antalet paket med illegalt innehåll som skickas.

Polisen i Dalarna

Från Falu kommun ser man projektet som en del i kommunens brottsförebyggande arbete.

– Vi kan inte ta bort det helt, men vi kan störa hanteringen i alla fall, säger Anders Lindh (M).

Stickprov hos paketutlämningsställen

Kontroller görs sedan en tid tillbaka av hundpatruller genom stickprov hos paketutlämningsställen. Kontrollerna sker runt om i hela kommunen.

– Jag hoppas att det här kommer fortsätta under lång tid och dessutom blir det en möjlighet för polisen att träna sina hundar här. Jag hoppas att vi kommer se att resultaten ger effekt, säger Mats Andersson driver en butik med paketutlämning i Falun.

Handlaren Mats Andersson står i postutlämningsrummet i sin affär

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi är vaksamma när vi hanterar våra paket” – så tänker handlaren Mats Andersson om projektet i Falu kommun där sökhundar går igenom paketutlämningen i jakt på olagliga försändelser. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisen i Dalarna

Mer i ämnet