Rättvik satsar i arbetet mot relationsvåld

Uppdaterad
Publicerad

Enligt socialstyrelsen måste alla kommuner ha en handlingsplan mot våld i nära relationer. I Rättvik har de tagit ett ytterligare steg för att upptäcka och motverka relationsvåld.

”Våga hjälpa!” heter projektet som Rättviks kommun startade 2014. Meningen med projektet är att få så många organisationer och myndigheter som möjligt att samarbeta mot våldet i hemmen. Några gånger om året träffas styrgruppen, som bland annat består av kommunalråd, polis och socialtjänst, i kommunhuset i Rättvik.

– Det fungerar väldigt bra för man har ett brett intresse i det här. Alla är precis lika tända på att motverka våld i nära relationer, säger Inge Östlund (C) som är kommunalråd i Rättvik.

Dalarna – Vi granskar våldet mot kvinnor

De andra i styrgruppen håller med om att samarbetet underlättar arbetet.

– Man känner sig trygg med samverkan, att man kan lita på varandra. Det tror jag är en stor del i det hela, säger Lena Fröyen som är förvaltningschef på socialtjänsten.

– Det är väldigt lätt för mig att ringa till exempel räddningstjänsten, jag vet vem jag pratar med. Att vi känner varandra är en stor fördel, säger Lars Winther som är stationsbefäl på polisen.

Många inblandade i samarbetet

Förutom styrgruppen finns det många organisationer och föreningar med i nätverket ”Våga hjälpa”. Kvinnojour, Högskolan Dalarna, Brottsofferjouren och Elevhälsan bland andra. I projektets styrgrupp är även räddningstjänsten involverad.

– Vi möter ju väldigt många människor i olika situationer, vi åker ju på sjukvårdslarm och vi är ute på olyckor. Ibland upptäcker vi i samband med det saker som kan handla om våld, säger Rune Daniels som är chef på räddningstjänsten.

De senaste fem åren har det anmälts 329 fall av grov kvinnofridskränkning i hela länet, vilket innebär att för varje anmälan så misstänker polisen minst tre fall av till exempel misshandel, ofredande eller olaga hot.

Mörkertal

Av de 329 anmälningarna i länet på fem år så är det bara sju anmälningar som skrivits i Rättvik.

– Det är ett stort mörkertal med relationsvåld mot kvinnor, och även barn. Vi jobbar otroligt brett för att nå ett gemensamt mål att minska våldet, säger Inge Östlund.

Meningen med projektet ”Våga hjälpa!” är inte bara att kommunen lär sig hantera relationsvåld bättre, utan också att uppmana kommunens invånare att våga anmäla när de upptäcker att något inte är som det ska.

– Det är inte frågan om att man ska sätta dit någon, utan man ska våga hjälpa varandra. Det är en stor sak att komma dit men jag hoppas verkligen att vi kan nå dit, säger Lena Fröyen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Vi granskar våldet mot kvinnor

Mer i ämnet