En kvinna står i ett förråd med sjukhusmaterial och håller en låda med en skylt som det står ”UKRAINA” på.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ungefär som mellan Falun och Svärdsjö”. Se hur nära fronten material från Dalarna ska skickas och hör vad för material det handlar om. Foto: Johan Lindgren/SVT

Region Dalarnas kasserade förbrukningsmaterial skickas till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Kasserat förbrukningsmaterial från hälso- och sjukvården i Dalarna kommer nu att skickas till Ukraina, efter ett beslut i Region Dalarna. På röntgenavdelningen i Falun pågår nu insamlingen.

– Det här materialet kan göra så stor nytta istället för att eldas upp, säger Boel Adler, röntgenläkare på Region Dalarna.

Hälso- och sjukvårdsnämnden har beslutat att medarbetare inom vården ska kunna samla in förbrukningsmateriel som ska kasseras, men som fortfarande kan användas, för vidare transport till Ukraina.

– På alla avdelningar ute på sjukhuset behöver man ha beredskap för att ta emot många patienter, alltså får materialet i förråden inte ta slut. När ett sterilt förbrukningsmaterial passerat bäst före-datum så måste det kasseras, säger Boel Adler, röntgenläkare på Region Dalarna.

Dalarna och kriget i Ukraina

Enligt Boel Adler kan det också röra sig om oanvänt material som skrivits ut till en patient men av olika anledningar inte använts.

Det som samlas in kommer att transporters till olika sjukhus i Ukraina och slutdestinationen är Kramatorsk i östra Ukraina – nära fronten.

– Det är viktigt att det här kommer till de platser där det behövs mest, det är då främst i östra och södra Ukraina. Det vi samlar in kommer att transporteras ner med Blågula bilen och Swedish Rescuers, säger Boel Adler.

Använda kasserat material

Även om sjukvårdsartiklarna inte längre ska användas i den svenska sjukvården går det att hitta användningsområden.

– Många skadade behöver exempelvis en första tvätt innan man kommer till en steril operationsmiljö, där kan sterilt material istället användas för rengöring. Visst materiel kan också användas som utbildningsmaterial, så gör vi även i Sverige, säger Boel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna och kriget i Ukraina

Mer i ämnet