kvinna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alina Lakotsia är en av de Ukrainska flyktingar som nu fått svenskt personummer – se henne berätta om hennes framtidsplaner nu när hon kan bli folkbokförd i Sverige. Foto: Niko Ago/SVT

Ukrainska flyktingar får svenskt personnummer – Alina: ”Gör livet mycket lättare”

Publicerad

​Swisha pengar, skriva hyresavtal och få paket på posten – det är några av sakerna som nu blir lättare för många ukrainska flyktingar i Sverige. Alina Lakotsia i Borlänge är en av de som nu fått ett personnummer efter ett EU-beslut.

– Med personnummer blir livet mycket lättare, säger Alina Lakotsia som flydde från Ukraina 2022.

Efter ett EU-beslut har nu ukrainska flyktingar fått möjlighet att skaffa svenskt personnummer. Det gäller de som varit i Sverige i minst två år och planerar att stanna ytterligare minst ett år.

Dalarna och kriget i Ukraina

Enklare få tillgång till sjukvård

Beslutet innebär att de ukrainska flyktingarna kan få tillgång till svenska samhällstjänster som sjukvård, utbildning och arbetsmarknad på ett enklare sätt.

Personnumret är ett steg på vägen för att kunna leva ett så normalt liv som möjligt i Sverige.

– Men vi vill också veta mer om framtiden här i Sverige och vad personnumret betyder för vår status som flyktingar, tillägger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna och kriget i Ukraina

Mer i ämnet