– Intresset av lokalproducerad mat har absolut expanderat i pandemins spår. Vi märker att fler har blivit intresserade kring hur maten blir till och var den kommer ifrån, säger Anna Forsberg som är grundare av Reko-ringen i Ludvika/Smedjebacken.
En reko-ring är ett samarbete mellan producenter och konsumenter utan några mellanhänder. Beställningar av matvaror sker digitalt med en viss upphämtningsplats med jämna mellanrum.
– När vi startade reko fick vi 2000 medlemmar i gruppen på bara en vecka. Nu är vi nästan 6000 medlemmar som är intresserade av att handla samtidigt som fler producenter ansluter sig allt eftersom,säger Anna Forsberg.
Räddat många företag
– Att fler är intresserade av lokalproducerad mat har gjort att fler småföretag lyckats hålla igång sina verksamheter trots pandemin. Nu hoppas vi att trenden fortsätter och försöker därför få fram fler samarbeten mellan producenterna.
Reko-ringar i Dalarna:
Borlänge/Falun
Hedemora
Ludvika/Smedjebacken
Avesta
Vansbro
Leksand/Rättvik