En grafisk bild på en reporter som står framför en byggnad med skylten ”AVESTA LASARETT” synlig. I förgrunden syns flera röda datorservrar, vilket ger en känsla av modern teknik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så gick det till när den dolda kryptogruvan avslöjades på Avesta lasarett – se reportern berätta i videon. Foto: Henrik Kilefors/SVT, Region Dalarna

Så avslöjades en dold kryptogruva på Avesta lasarett

Publicerad

En hemlig kryptogruva upptäcktes på Avesta lasarett 2021. En person med koppling till ett kundtjänstföretag, som hyrt kontorslokal på lasarettet, hade olovligen ställt in 30 dataservrar – som dygnet runt bröt kryptovaluta. Elräkningen fick medborgarna betala.

Röntgenavdelningen på lasarettet i Avesta skulle få ny kamerateknik installerad vilket krävde renovering och ombyggnation. Under arbetet upptäcktes att två rum hade en anmärkningsvärt hög värmeavgivning. På lasarettet började ett rykte spridas om ett ovanligt fynd.

– Jag hörde på omvägar att det var något med kryptoservrar. Sen gick det snack i arbetsgruppen, vi började fundera på vem som kan ha gjort en sån här sak på ett lasarett, säger sjuksköterskan Robin Forsman.

Kryptomining i Dalarna

Bröt kryptovaluta dygnet runt

En artikel om regionens upptäckt och att det ryktades om kryptomining skrevs i Avesta tidning. Efter att ha varit i kontakt med flera experter kan SVT Dalarna nu bekräfta att det var kryptovaluta som framställdes.

Sjuksköterskan Robin Forsman hörde att det skulle dras igång en polisutredning.

– Sedan hörde man inget mer. Då var det locket på och det känns olustigt att man fifflar med skattebetalarnas pengar på det sättet. Pengar som borde gå till sjukvård.

Gjordes ingen polisanmälan

Någon polisanmälan gjorde regionen inte. Istället påbörjades en juridisk process mot kundtjänstföretaget där regionen inledningsvis krävde över en miljon i skadestånd. De fick till slut nöja sig med en betydligt mindre summa.

Ägaren till kundtjänstföretaget, Tommy Sundström, är inte misstänkt eller dömd för något brott och det finns ingenting som tyder på att det var han som ställde in kryptoservrarna på Avesta lasarett. Hör hans version i klippet nedan:

En äldre mans ansikte syns i en läsplatta

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tog smällen för kryptogruvan. Kundtjänstföretagets ägare Tommy Sundström: ”Region Dalarna har inte räknat rätt”. Foto: Henrik Kilefors/SVT
Har du sett något? Vet du mer om vad som hänt? Hör av dig till reportrarna Henrik Kilefors eller Amanda Alvarsson på mejladresserna nedan. Foto: SVT

Vet du mer? Hör av dig till:

Henrik Kilefors

henrik.kilefors@svt.se

Amanda Alvarsson

amanda.alvarsson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kryptomining i Dalarna

Mer i ämnet