Så hanteras dina valsedlar – valansvarig på Länsstyrelsen Dalarna förklarar

Uppdaterad
Publicerad

Efter att vallokalerna stänger klockan 20 på söndagen utbryter en febril aktivitet när alla röster ska räknas runt om i Dalarnas – både förtidröster och röster från valdagen. Hur går det till när rösterna ska räknas? Helle Bryn Jensen, valansvarig på Länsstyrelsen Dalarna förklarar.

2,9 miljoner personer förtidsröstade i valet 2018, i år ser det ut att kunna bli ännu fler.

De förtidsröster som kommit in betraktas som preliminära ända tills vallokalerna stängs på söndag kväll. Först då finns det möjlighet att kontrollera om den som förtidsröstat kanske ändrat sig och gått och röstat även på valdagen.

Följ dina lokala nyheter om valet i Dalarna

”Första räkningen sker i vallkolaken”

I så fall läggs förtidsrösten åt sidan och det är den rösten som redan ligger i valurnan som räknas.

– Den första räkningen sker i vallokalen, säger Helle Bryn Jensen som är valansvarig på Länsstyrelsen Dalarna.

Det är resultatet därfrån som media sedan använder i rapporteringen under valkvällen- och natten. Det ska sedan kontrollräknas och utlandsrösterna ska läggas till. Allt det kan ta upp till två veckor, vilket är den tid som egentligen behövs för att få ett fullständigt säkert valresultat.

I videon: Vad händer med din valsedel när du lagt din röst?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Dalarna

Mer i ämnet