• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Brukschefen Linda Stinessen i fabriksmiljö på Stora Enso i Fors.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi är nöjer oss inte med det här” – hör brukschefen Linda Stinessen om klimatarbetet vid Stora Enso i Fors utanför Avesta. Foto: Jennifer Howgate/SVT

Så har Stora Enso i Fors minskat sina fossila utsläpp

Uppdaterad
Publicerad

Kartongfabriken i Fors utanför Avesta var i början av 2000-talet bland de företag i Dalarna som släppte ut mest växthusgaser. Efter en utfasning av fossila bränslen har Stora Enso minskat sina utsläpp. 

– Det är ett resultat av en grupp kloka människor som under årens lopp har tagit kloka beslut och varit drivna att göra det rätta, säger Linda Stinessen, brukschef vid Stora Enso Fors. 

En omställning till biobaserad eldningsolja och HVO som drivmedel på bruket minskade de fossila utsläppen från över 40 000 ton koldioxidekvivalent (co2ekv*) ner till noll åren 2018–2020.

Klimathopp i Dalarna

– Vi nöjer oss inte där, vi ser över annat också, säger Linda Stinessen.

Tillfört en fossil produkt

Anläggningen har dock de senaste åren börjat tillsätta ett ämne i massaproduktionen för att få bort lukt- och smakämnen. Det har lett till att de fossila utsläppen ökat något igen. 

– Vi behandlar vår kartong med en produkt där ett biobaserat alternativ tyvärr inte finns idag, säger Linda Stinessen.

Vill minska biogena utsläpp

Nu tittar företaget på hur de även ska minska sina biogena utsläpp, alltså utsläppen från förbränning av icke fossila bränslen.

Hör brukschefen Linda berätta mer om utsläppen i videon ovan.

Vad menas med koldioxidekvivalent?

Inom ramen för begreppet växthusgaser ingår flera olika gaser, bland annat koldioxid, metan, lustgas. Gaserna bidrar olika mycket till växthuseffekten. För att kunna jämföra de olika gasernas bidrag till växthuseffekten används begreppet koldioxidekvivalenter, där gasernas utsläpp omvandlats till motsvarande mängd koldioxidutsläpp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimathopp i Dalarna

Mer i ämnet