Rebecca handleder barnmorskestudenter men utbildar också kollegor. Hon avslutade sin utbildning för nio år sedan och sedan dess har det hänt mycket när det gäller hur man förlöser kvinnor.
– När jag var student skulle först huvudet komma och vid nästa värk skulle hela barnet komma. Nu är det istället ett framfödande i två steg.
Genom ett sådant framfödande låter man barnets huvud långsamt glida ut, vid nästa värk axlarna och sedan kroppen samtidigt som barnmorska skyddar området mellan slidans och ändtarmens öppningar.
Vill få ner siffrorna ännu mer
I snitt drabbas 60 kvinnor om året av allvarliga förlossningsbristningar i Region Dalarna. I siffror från Socialstyrelsen syns en minskning i hela landet och Dalarna följer rikstrenden.
– Det betyder att vi gör någonting bra och framöver hoppas jag att vi ska få ner siffrorna ännu mer, säger Rebecca Boltenstern.
I klippet: Följ med till förlossningen där barnmorskorna övar för att minska förlossningsskador.
Fakta
Bristningar grad 3 och 4
De allvarligaste bristningarna kallas också sfinkterruptur eller sfinkterbristning. Sfinkterbristning grad 3 innebär att ändtarmsmusklerna brister vid förlossningen. Sfinkterbristning grad 4 innebär att både ändtarmsmusklerna och tarmväggen brister.
Från 2016 till och med 2020 fick i genomsnitt 2,7 procent av alla kvinnor som födde vaginalt i Sverige en bristning grad 3 eller 4. För förstföderskor är risken något högre. Under samma period fick i genomsnitt 4,8 procent av alla förstföderskor som födde vaginalt en svår bristning.
Källa: Eva Uustal, överläkare Universitetssjukhuset i Linköping, bäckenbottenutbildning.se, Medicinska födelseregistret