En TV-studio där två personer står vid ett runt bord. I bakgrunden syns en stor skärm med en vy av en sjö omgiven av grönska och träd. På bordet finns en laptop och ett glas vatten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Var i länet är det stor översvämningsrisk förutom vid Västerdalälven? Och vad kan du göra för att skydda dig? Länsstyrelsens beredskapshandläggare Eva-Karin Ljunglund svarar. Foto: SVT

Så kan du skydda dig om översvämningen kommer

Uppdaterad
Publicerad

Björbo vid Västerdalälven i Gagnefs kommun är en av de svenska tätorter som skulle påverkas mest om närliggande vattendrag skulle svämma över. Även i andra delar av Dalarna finns översvämningsrisk – och mycket av ansvaret för att skydda sig ligger hos privatpersoner.

– När det blir stora översvämningar behöver samhällets resurser säkra upp samhällsviktig verksamhet. Då behöver man själv se till att man klarar att skydda sitt hus, säger Eva-Karin Ljunglund, beredskapshandläggare på Länsstyrelsen Dalarna.

I SVT:s sammanställning av översvämningsrisken kan du se hur din tätort skulle drabbas vid ett så kallat 100-årsflöde.

”Vi hade älven två decimeter under källargolvet”. Se gamla arkivbilder från när Västerdalälven svämmade över 1985:

En person i en högsynlighetsjacka står vid en grön gräsyta nära en vattenspegel, med en vall och träd i bakgrunden. Personen håller i en karta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till Björbo där gatuingenjör Henric Larsson på Gagnefs kommun visar hur det är tänkt att översvämningar ska kunna hanteras. Foto: Johan Lindgren/SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.