Grundvattennivåer under det normala – så kan du spara vatten

Uppdaterad
Publicerad

Läget inför sommaren är ansträngt. Redan nu är grundvattennivåerna under det normala i vårt område. Pär Aleljung på Livsmedelsverket tipsar om på hur du kan göra för att spara vatten.

Nu i veckan beslutade Hedemora Energi om bevattningsförbud i flera byar i Hedemora kommun på grund av låga grundvattennivåer. Bevattningsförbudet innebär bland annat att det är förbjudet att vattna med dricksvatten och att fylla pooler.

– Vi har grundvattennivåer idag i det här området som ligger under det normala eller mycket under det normala för årstiden, så läget inför sommaren är ansträngt, säger Emil Wikberg Samuelsson, hydrogeolog på SGU.

Emil Wikberg Samuelsson, hydrogeolog på SGU. Foto: Gunilla Wikström/SVT

Klimatet påverkar vårt dricksvatten

I dagarna arrangerar Länsstyrelsen Dalarna tillsammans med Livsmedelsverket en workshop med syfte att ge kommuner ny kunskap och nya verktyg för att klimatanpassa dricksvattenförsörjningen i kommunerna, då just dricksvattenförsörjning har en stor påverkan på samhället.

– Vi ser framåt att klimatet kommer ge massa påverkan på vårt dricksvatten. Vi kan se redan nu på vissa ställen att det gett effekter, så vi behöver planera redan nu, berättar Pär Aleljung på Livsmedelsverket.

Hur allvarligt är det?

–  Dalarna ganska lyckligt lottade, men det finns utmaningar även här, säger Pär Aleljung.

Hydrogeologen Emil Wikberg Samuelsson säger att det kan bli fråga om fler bevattningsförbud framöver.

– Just grundvattensituationen går inte att lösa. Det är stora nederbördsmängder som behövs. Det är inte omöjligt att det kommer bli fler bevattningsförbud. Det beror på vilka grundvattenresurser man använder för dricksvattenförsörjningen, säger han.

I videon ovan ger Pär Aleljung från Livsmedelsverket tre tips på hur du kan tänka för att spara på vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.