Har någon fått allvarlig biverkan av andra sprutan av Astra Zeneca?
– Från Storbritannien finns i dagsläget ett fall registrerat där patienten fått en biverkan efter andra dosen. Jag vet inte åldern på den personen. Mig veterligen finns inga andra fall beskrivna, skriver Roger Larsson.
I klippet ovan svarar chefläkare Roger Larsson och vaccinsamordnare Olof Ehrs på era frågor som tillsammans med många andra frågor går att läsa i chatten.
Ställ dina frågor om vaccinering och smittläget i Dalarna – chefläkaren svarar
Kenth • När kan vi vänta oss att vaccinering blir aktuellt för oss i åldersspannet 40-50? Är själv 49 och har belastningsastma.
Tillhör man riskgrupp - maj
Ej riskgrupp from ca mitten av juni som det ser ut nu.
Riskgrupp enl FoHM=Kronisk hjärt- och kärlsjukdom, inklusive stroke och hypertoni (högt blodtryck).
Kronisk lungsjukdom såsom KOL samt svår och instabil astma.
Andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder).
Kronisk lever- eller njursvikt.
Diabetes typ 1 och typ 2.
Tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller behandling.
Downs syndrom
Roger • Hur vet jag om jag enligt regionen tillhör en riskgrupp? 57 år och hade misstänkt stroke förra året.
Hej
Om du har vårdats inom Regionen så har du helt säkert fått den diagnosen i journalen och då kommer du att plockas upp av journalsystemen och ingå i Fas 3. Om du vill kontrollera hur det ser ut i din journal (vilka diagnoser som är satta osv) så går det bra att logga in på journalen på nätet via 1177.se
Claes Jansson • Blir jag kallad eller ska jag boka tid själv? Född i juni 1960
Hej!
Vårdcentralerna har redan börjat kalla de personer som har riskfaktorer och som är 60+ (dvs det år man fyller). I morgon kommer vi att släppa på webbtider för alla andra över 60 år så då kommer det gå bra att boka sig. Det kan vara lite trångt med tider helt initialt men nya tider kommer att läggas ut till hela målgruppen 60+.
SÅB • Min första dos var Pfizer vaccin. När jag nu skall få dos två hur säker kan jag vara att det då också blir Pfizer?
Hej!
Det kommer du att få. Vi ger alltid dos två av samma vaccintyp som vid första dosen. Enda undantaget är de som är under 65 år och har fått sin första dos av Astra Zenecas vaccin där Folkhälsomyndigheten nu rekommenderar en andra dos med Pfizer/Moderna.
Ulrika Arvidsson • Jag fick min första dos moderna i torsdags. Hur mycket skydd har jag redan nu?
Kroppen utvecklar succesivt ett ökande skydd från det att man får sprutan. Det är dock först efter tre veckor som skyddet bedöms så gott att vissa lättnader i restriktionerna kan göras såsom att träffa barn och barnbarn inomhus utan att hålla avstånd (om de friska).
Stålmannen • Kan man ta en spruta 0,3 ml i ena armen och 0,3 i andra samtidigt? Kanske lr?
Vet inte om jag förstår frågan på ett rätt sätt men i vanliga fall kan man vaccinera sig med ett vaccin i ena armen och ett annat i andra armen samtidigt. Vi vill dock inte detta när det kommer till Covid-vaccin eftersom vi vill vara säkra på vilket vaccin eventuella biverkningar beror på om det skulle uppträda sådana. Har man gett två olika vaccin så vet man inte vilket vaccin som var orsaken till biverkningarna. Man kan inte heller ge bägge Covidvaccin-doserna samtidigt då det behöver gå en tid emellan vaccinationstillfällena.
Habib • Hejsan, jag har fått första dosen av Pfizer, jag fick inga biverkningar.
Jag har hört att 70% av de som har fått andra dosen fick biverkningar
Vad är det för biverkningar?
Tacksam för svar
Mvh
Habib
Hej!
Vaccinerna mot covid-19 ger inte fler biverkningar än andra vacciner. Biverkningarna är oftast milda och går över inom ett dygn. De vanligaste är: att det ömmar lite, blir rött, svullet eller kliar på överarmen. En del kan få en allmän sjukdomskänsla, kortvarig feber och ont i huvudet. Allt detta är en naturlig reaktion från kroppens immunförsvar. Symtomen är oftast milda och går över efter någon dag. Alla patienter får en skriftlig information om vilka biverkningar som man kan förvänta sig i samband med vaccinationen.
Britta • Har du nåt bra vardagligt exempel på en situation där risken för allvarlig effekt är densamma som risken för den speciella blodproppsrisken när det gäller Astras vaccin? Jag tror det vore bra om vi fick något att jämföra med för att bättre greppa risknivån. Det skulle kanske minska oron som många har.
Hej!
Ja, det stämmer att många är oroliga för risken för blodproppar vid Astras vaccin. Det är synd eftersom risken att dö av Covid-19 är så oerhört mycket större.
Bara i Dalarna har det hittills dött 326 personer i Covid. Det har dött nästan 14 000 personer i Covid i Sverige. Totalt är det enligt EU:s databas för läkemedelssäkerhet 18 misstänkta dödsfall på 25 miljoner givna doser med Astra Zeneca (data från22 mars 2021), samtliga länder i EU samt Storbritannien.
Carin 65 + • Jag har lätt att få blåmärken utan anledning och blöder lätt näsblod. Blödningar är även svåra att stoppa. Har även problem med hjärtrytmen och haft flera hjärtrusningar då jag behövt söka sjukvård akut. Äter medicin för att stabilisera hjärtrytmen. Vilket covid-vaccin är mest lämpligt?
Hej!
Du kan vaccineras med samtliga godkända vaccin mot covid-19.
Elisabeth Nordström • Hej! Fick min första dos AZ vaccin 8/4 och får andra den 8/7. Varför denna skillnad i tid på AZ vaccin var man bor i länet? /Förväntansfull
Hej!
Dosintervallet för Astras vaccin är mellan 4-12 veckor enligt de studier som ligger bakom godkännandet. Man har dock sett att effekten blir något bättre om man väntar längre än 4 veckor varför det nu rekommenderas ett dosintervall på 9-12 veckor. Exakt när man får sin andra dos kan variera något mellan vårdcentralerna men det beror inte på att det finns något medicinskt skäl. Man får en god effekt oavsett om det går 9, 10, 11 eller 12 veckor. Men vårdcentralerna har olika förutsättningar att ge den andra dosen utifrån hur deras leveranser av vaccin ser ut och hur bemanningen ser ut. De planerar in någon gång mellan 9-12 veckor.
Gudrun • Lärare 45 år med diabetes typ 1 o h hypotyreos. Borde väl tillhöra riskgrupp och bli kallad snarast?
Orolig förälder
Hej!
Ja, diabetes (både typ 1 och typ 2) gör att man tillhör Fas tre, dvs patienter med risk 18-59 år. Du kommer att bli kallad för vaccination under maj månad. Vi kommer att börja med de äldsta patienterna med riskfaktorer och succesivt kalla yngre och yngre patienter med riskfaktorer.
Benny • Bör jag som har haft Convid och har antikroppar ta 2 doser vaccin
Ja. Folkhälsomyndigheten har inte ändrat sig på den punkten. Det är två doser som rekommenderas. Vi rekommenderar vaccination för alla som har haft covid-19, även de som har antikroppar. De flesta som har haft covid-19 har utvecklat någon form av skydd mot sjukdomen, men vi vet idag inte hur länge det skyddet finns kvar. Du kan vaccineras så snart du har tillfrisknat helt från covid-19
INGER SÄFSTRÖM • Fick min första dis 13/3 andra dosen skulle jag få 21/5 astra men fick besked att allt var avbokad Är 68 år arbetar i Vård och omsorg bemanning. Hur blir det nu.
Hej Inger!
Det stämmer att andra dosen Astra Zeneca har varit pausat en period innan vi visste vad Folkhälsomyndigheten skulle rekommendera. Men Folkhälsomyndigheten skriver nu att man kan få även sin andra dos AZ oavsett hur gammal man är. Om du inte har fått en tid för din andra dos ännu (och det börjar bli dags) så kommer du säkert att få den inom kort. Om du arbetar inom vården så tala med din chef alternativt kontakta den vårdcentral där du fick din första dos.
maj-britt • Har en vän 80+ i en annan region och denne nekas vaccin p.g.a. att hen äter blodförtunnande medicin. Gäller det alla vacciner och blodförtunnande mediciner?
Hej!
Det låter konstigt. Blodförtunnande medicin oavsett sort är inget hinder för att få vaccin. Det kanske fanns något annat skäl hos din vän? Annars skulle jag rekommendera den personen att ta kontakt med vården för vaccination.
Nikolas 66 • Hej. För ca. 1,5 år sedan behandlades jag för hjärt och kärls problem. Fick tre st. stent i hjärtat och allt har fungerat bra sedan dess. Kan gå långa streckor över 10-12 km per dag, har slutat röka efter mer än 50 års rökning. Det enda som hände efter behandling var att jag fick ibland blodutgutningar här och var och oftast på översida av händer. Nu var det ett tag sedan jag fick sådana men för en vecka sedan fick jag ett sådan igen. Jag tar ingen blodförtunnings medicin. Jag har bara Trombyl och medicineras för Diabetes typ 2 som jag har haft en lång tid tillbaka. Det med kärlsprikningar orar mig om jag kan vacineras med Astra vacin efter allt man har hört. Jag tillhör riskgruppen och är 66 år. Dags för vaccin alltså. Vad gör jag?
Hej Nikolas!
Vad härligt att höra att det har fungerat så bra för dig efter din ballongsprängning. Och att du har lyckats sluta röka-snyggt jobbat!
det är vanligt att man kan få lite blödningar i samband med att man sätts in på olika typer av blodförtunnande medicin i samband med olika hjärtproblem. Det spelar ingen roll och fördelen är att risken för nya hjärtproblem minskar kraftigt med dessa mediciner. Den blodförtunnande medicineringen kan ofta minskas efter en tid men det får du information av från din läkare.
Jag rekommenderar varmt att du bokar in dig för vaccination. Dina diagnoser eller mediciner utgör inga hinder för något vaccin. Det är jättemycket Covid i samhället just nu och risken att bli smittad och svårt sjuk i den sjukdomen är så oerhört mycket högre än att få biverkningar.
Erik H • Hur fungerar det i fortsättningen med vaccinationerna om man behöver dos 3 eller 4? Måste man ha samma vaccin då eller kan man få ett annat, t ex Moderna om man tidigare fått A-Z.
I nuläget finns inga sådana riktlinjer. Det kommer helt säkert att komma mer forskningsresultat om hur vi skall tänka kring detta.
Anafylaxi • Är det något vaccin som är mindre farligt då jag haft allergisk chock vid 2 tillfällen?
Hej!
Nej, det beror alltid på vad det är för ämne man är så svårt allergisk emot. Du får fylla i hälsodeklarationen innan vaccinationen och om du fyller i att du har en så allvarlig allergi att den krävt sjukhusvård så kommer du att få en individuell läkarbedömning.
5 vänner 70+ • Vi sitter i karantän till i höst kan vi då välja vaccin?
Hej 5 vänner!
Spontant tycker jag att det låter synd att ni skall sitta i karantän tills i höst när ni har möjlighet att vaccinera er nu och därmed få ett jättebra skydd mot en dödlig sjukdom som finns överallt i hela samhället och som kan smyga sig in där man minst anar det. Men jag misstänker att ni känner er tveksamma till att ta vilket vaccin som helst och det är naturligtvis er fria rättighet att bestämma själva. Men jag skulle aldrig rekommendera mina nära och kära eller mina patienter att ta ett sådant beslut.
Vi vet inte exakt hur stora volymer vi får av vardera vaccinet till hösten men överlag går det att utgå ifrån att den totala vaccintillgången efter sommaren kommer att vara mycket högre än vad den är idag. Om Folkhälsomyndigheten också kommer att ändra rekommendationerna så att man fritt får välja vaccin i höst vet jag inte.
Margareta Wikström i Rättvik • När får vi 70-74-åringar dos 2? Vi fick ju ingen tid vid vaccination ett, vilket många andra tydligen fått och som det står på 1177 att man ska ha fått då. Men de jag kollat med har heller inte fått någon tid för dos 2. När får vi veta hur det blir.
Hej
Olika vårdcentraler arbetar på olika sätt. De flesta Vc ringer eller skickar en kallelse för dos 2. Enstaka vårdcentraler ger ut tiden för dos två redan vid första sprutan. Efter Pfizer/Moderna är det 6 veckor efter AZ är det 9-12 veckor. Oavsett vilket kommer man inte att glömmas bort.
Cecilia • Ni måste informera de redan vaccinerade med första sprutan hur viktigt det är att hålla avstånd till oss ovaccinerade. De går fasen fram som bulldozrar i tron om att de varken kan smitta eller bli smittade själva.
Hej
Jag förstår vad du menar och vi försöker informera om vad det är som gäller. Folkhälsomyndigheten har ju kommit ut med uppdaterade riktlinjer på https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/vaccination-mot-covid-19/information-for-dig-om-vaccinationen/efter-vaccinationen--fortsatt-folja-de-allmanna-raden/
På ett sätt kan jag verkligen förstå att man känner sig lättad när man fått sina vaccinationer men det är precis som du skriver - det är otroligt viktigt att man ändå förhåller sig till de (något uppmjukade) riktlinjer som finns.
Anna • 70 åring som inte fått spruta ännu pga allergi mot antibiotika(Heracillin) anafylaktisk för många år sen. Hur länge ska hon vänta? De sa att hon inte får gå till allmän vaccinationsplats utan ska till Vdc eller en mottagning. Det verkar som hon ska behöva vänta till efter fas 4?? Mkt underligt
Hej!
Allvarlig överkänslighet (anafylaxi) mot Heracillin utgör i sig inget hinder mot vaccination med något Covid-vaccin. Däremot skall personen kvarstanna i 30 minuter efter vaccinationen till skillnad mot de 15 minuter alla ska kvarstanna. Om man fyller i att man har en så allvarlig allergi så att den har krävt sjukhusvård så kommer man att få en individuell läkarbedömning om var det är lämpligt att vaccineras.
Ellen • Jag är under 65 och har fått en dos av Astras vaccin men ska vad jag förstår nu få andra dosen av Pfizer eller Moderna. Är lite orolig och fundersam över om det verkligen är bra att blanda två olika vacciner? Jag fick ganska tuffa biverkningar när jag fick Astras dos med feber, frossa, ont i huvudet och kroppen och låg ett helt dygn efter. Vad jag hört så kommer biverkningarna efter dos två av de andra vaccinerna? Kommer jag få extra tuff reaktion av min andra dos då?
Hej
det är en del som upplever att biverkningarna kan vara något värre efter andra sprutan precis som de som har haft Covid. det är dock inget som bör hindra någon. det går bra att ta febernedsättande som behandling även för biverkningar.
Angående din fråga/oro kring att blanda olika vaccintyper så skriver nu FoHM att: De personer som är under 65 år och som har fått en första dos av Astra Zenecas vaccin, kan erbjudas en andra dos av samma vaccin om personen själv önskar det
Nina • Hur fördelar regionen ut de olika (astra, Pfizer, m fl) vaccinerna till vårdcentralerna? Är det % fördelning i länet? Stannar Pfizer kvar i Falun?
Hej!
Alla vårdcentraler får en fördelning utifrån hur många listade patienter vårdcentralen har. Vi försöker fördela så jämt som det bara går. Utifrån hur förpackningsstorlekarna på de olika vaccinsorterna kan dock fördelningen av vaccinen på de olika vårdcentralerna skilja sig något åt.
Mormorx4 • Varför kallas 60-64 åringarna men inte 65-69, hur tänker man? Mer troligt att de yngre har dator och bank ID👎
Hej
Kan bara hålla med att det låter märkligt. Det finns dock rena tekniska orsaker som tar för lång tid att förklara helt. En viktig orsak är dock också att vi vill följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer genom att erbjuda de mellan 60-64 och som har riskfaktorer (sjukdomar) vaccination först innan de "friska" 60-64 åringarna får möjlighet att boka sig. Det är en rättvisefråga i någon mån. De personer som har riskfaktorer i åldersgruppen har vi nu i stor utsträckning kallat via telefon eller brev.
Vi har dock planerat att redan i morgon (tisdag 27/4) släppa webbtider för alla övriga i gruppen 60 år och uppåt. Se mer på 1177.se
Johanna • Eftersom det är VC som kallar till vaccinering för grupp 3, har de koll även på dem som ingår i riskgrupp men går på specialistmottagning på lasarettet och därför aldrig har kontakt med VC? Blir lite orolig att jag ska bli missad.
Hej Johanna!
Ja, vi har säkerställt att våra journalsystem skall fånga upp de patienter som "bara" går på specialistmottagningarna på sjukhusen så att de också fångas upp av vårdcentralerna. Det bygger dock på att man är "listad" på en vårdcentral i länet men man behöver inte gå där på kontroller. Många specialistmottagningar har också försett vårdcentralerna med information om vilka av deras patienter som tillhör Fas 3
JB • Om man inte har bank id, hur ska man då boka tid för vaccination i fas 4?
Genom att ringa supporten på telefon 010-249 92 88.
Om man tillhör Fas 4 går det dock inte att boka sig ännu. Vi kommer att tydligt meddela när personer i Fas 4 kan boka sig. Vi kommer sannolikt att erbjuda att de äldsta i Fas 4 får boka sig först för att inte riskera att systemet kraschar pga tung belastning. Info finns på 1177.se
Olle Bruno • Hejsan. Jag undrar när 39 åringarna får ta sitt vaccin då jag är 39 år gammal.
Sedan undrar jag , om man har blivit Covid 19 infekterad vilket jag har blivit runt första veckan i april i år, bör man ta vaccinet ändå eller vad är din åsikt ?
Hej!
Om man haft säkerställd Covid-19 i april i år är det verkligen ingen brådska. Du kommer att ha ett bra skydd i åtminstone 6 månader oavsett vaccin eller inte. Du kan utan vidare vänta åtminstone 3 månader. En 39-åring i Fas 4 bedömer jag kommer att kunna erbjudas vaccin juli/augusti beroende på våra leveranser och hur det blir med godkännandet av de vaccinsorter som är under läkemedelsmyndigheternas utredning just nu.
Daniel Eriksson • Hej! Jag är 45 år och i riskgrupp pga min diabetes typ 2.
På region Dalarnas sida står det att vi i riskgrupp skall vaccineras nu under fas 3. Jag har varit isolerad i hemmet sen 17 mars 2020, och jobbat hemifrån. Tidigt i dialogen som fördes från Folkhälsomyndigheten så skulle riskgrupper i lägre ålder prioriterars? Jag håller på att däcka ihop psykiskt av detta. Mvh Daniel Eriksson
Hej Daniel!
Vi tror med stor säkerhet (utifrån våra leveransplaner) att du kommer att få en vaccination under maj månad så jag hoppas att du kan känna en viss tillförsikt om att det snart blir mycket, mycket bättre!
AW • Blev vaccinerad med AstraZenecas vaccin för två veckor sedan. Dagen efter vaccineringen vaknade jag med hjärtrusningar som sedan övergick i flimmer. Har efter detta haft fyra jobbiga flimmer som varat i 24 tim. Min fråga vågar man ta dos 2. Är det lämpligt för min del.
Hej!
Hjärtflimmer (förmaksflimmer) är en mycket vanlig sjukdom. Risken ökar med ökande ålder. Man räknar med att över 10% av Sveriges befolkning över 80 år har detta. Den största risken med flimmer är att risken för stroke ökar och därför får de allra flesta nu för tiden blodförtunnande som effektivt skyddar mot stroke. Dessa läkemedel utgör inget som helst hinder mot vaccination med något av vaccinen. Jag tycker absolut att du vågar ta dos 2.
Juana Angberg • Hur kommer ni göra i fas 4, kommer ni ha åldersgrupper så att dom äldsta för först sen gå ner i åldern? Eller är det först till kvarn?
Eftersom ålder är den enskilt största riskfaktorn (det finns förstås många fler men ingen annan faktor är så viktig som åldern) kommer vi med största sannolikhet att erbjuda de äldsta i 5-10 års intervall att boka sig först. Det finns också risker med att låta alla boka sig samtidigt då vi har sett från andra Regioner att trycket kan bli för stort på bokningssidorna.
Agneta • Jag har fått Astra vaccin som första dos. Är det möjligt att få Pfizer som dos 2. Diskussion om att blanda har förekommit?
Så här svarade Roger Larsson på en liknande fråga:
” Vi ger alltid dos två av samma vaccintyp som vid första dosen. Enda undantaget är de som är under 65 år och har fått sin första dos av Astra Zenecas vaccin där Folkhälsomyndigheten nu rekommenderar en andra dos med Pfizer/Moderna.”
SÅB • Om jag fått Pfizervaccin vid första sprutan får jag då Pfizer även vid spruta två?
Så här svarade Roger Larsson på en liknande fråga:
” Vi ger alltid dos två av samma vaccintyp som vid första dosen. Enda undantaget är de som är under 65 år och har fått sin första dos av Astra Zenecas vaccin där Folkhälsomyndigheten nu rekommenderar en andra dos med Pfizer/Moderna.”
Inga Källbäck • Förklara en gång för alla hur man ska förhålla sig efter andra sprutan och när det gått två veckor efteråt Folk tror att det är fritt fram efter folkhälsomyndigheten gick ut med att det var fritt att träffa folk som man inte träffar i vanliga fall detta gällde även inomhus ÄR DET SÅ ??????
Hej
Det är absolut inte "fritt fram". Där har du alldeles rätt. Däremot har FoHM sagt att efter tre veckor så gäller dessa anpassade rekommendationer:
Du kan träffa friska människor från några olika hushåll och även inomhus. Du kan krama ditt barn och barnbarn, förutsatt att de inte har några symtom. Att umgås med människor utanför sin mindre krets kan innebära att personer med riskfaktorer liksom ovaccinerade ingår i umgänget. Det finns också en risk att personer som ovetande bär på smitta blir en del av det. Därför är det fortsatt viktigt att tänka på att skydda personer i umgängeskretsen som ingår i en riskgrupp genom att följa råden om hur du skyddar dig själv och andra.
Du som tillhör en riskgrupp, och inte kunnat jobba eftersom arbetet förutsätter att du är på plats, kan gå tillbaka till arbetsplatsen. Det kan behövas en individuell bedömning av läkare beroende på riskgrupp, till exempel om du har en diagnos som kan påverka hur du svarar på vaccinet.
Du kan känna dig trygg med att röra dig lite friare i samhället, t.ex. besöka butiker, gå till hårfrisören och gå på hälsokontroll. Men det är viktigt att du inte bidrar till att skapa trängsel i offentliga miljöer, butiker, arbetsplatser och andra lokaler. Undvik även att resa med allmänna färdmedel under rusningstid.
Undrande • Hur kommer vaccineringen av riskgrupper 18-59 år i fas 3 gå till i Dalarna? Vem avgör vilka som tillhör riskgrupp i den fasen? Blir de som tillhör riskgrupp kallade av sin vårdcentral eller hur ska man veta om man annars tillhör riskgrupp och när och hur man kan boka?
Hej!
Bra fråga som säkert många undrar över.
Vårdcentralerna i Dalarna har ett system som går igenom journalen på alla listade patienter. De patienter som tillhör en riskgrupp i Fas 3 plockas ut utifrån ålder, diagnos, vissa labbprover som njurprover, leverprover, vissa läkemedel, vissa mätvärden såsom vikt, BMI osv.
Det är ännu inte helt klart ännu men vi planerar för att kalla alla dessa patienter (ca 16 000 personer i Dalarna) för att säkerställa att de får vaccin före de personer som är friska i samma åldersgrupp.
Marika Dahllöv • Hej! Jag är 66 år och fick min första dos AstraZeneca 14/4. I min bekantskapskrets har de flesta fått annat än AZ oavsett äldre eller yngre än 65. Detsamma gäller mina syskon. Jag är inbokad för min andra dos 7/7. Jag tycker att det är lång tid att vänta till fullvaccinerad och ser ju att många, som jag nämnde, kommer vara det ca 6 v före mig. Det känns inte bra. När nu vissa vägrar AZ kan man inte tidigarelägga dos nr två till 6 v efter första som sas från början för AZ ? Är alltså inte orolig för de omtalade biverkningarna av AZ utan tycker jag hade otur eftersom det tar 12 v innan färdigvaccinerad.
Hej Marika! Så här svarade Roger Larsson på en liknande fråga:
”Hej!
Dosintervallet för Astras vaccin är mellan 4-12 veckor enligt de studier som ligger bakom godkännandet. Man har dock sett att effekten blir något bättre om man väntar längre än 4 veckor varför det nu rekommenderas ett dosintervall på 9-12 veckor. Exakt när man får sin andra dos kan variera något mellan vårdcentralerna men det beror inte på att det finns något medicinskt skäl. Man får en god effekt oavsett om det går 9, 10, 11 eller 12 veckor. Men vårdcentralerna har olika förutsättningar att ge den andra dosen utifrån hur deras leveranser av vaccin ser ut och hur bemanningen ser ut. De planerar in någon gång mellan 9-12 veckor.”
Tacksam för svar • Hur mycket vet man om ev risk för smittsamhet om man får viruset och blir sjuk trots att man är vaccinerad? Har hört om bekanta som nu är bekräftat sjuka i covid19 trots att de blev vaccinerade tidigt i år. Tycker uppmaningen att de som fått vaccination för minst 3 veckor sedan ska kunna krama sina barnbarn är märklig så länge som vi har så hög smittspridning i samhället och inte alla är vaccinerade? Det verkar bara dumt - om de som är vaccinerade ändå kan få viruset och föra det vidare till någon som inte är vaccinerad ännu - och som då kan bli svårt sjuk och dö.
Hej
det är viktiga saker som du tar upp och som många funderar kring.
Viktigt att framhålla är at inget vaccin ger ett 100 %-igt skydd mot sjukdomen men att alla vaccin ger ett mycket bra skydd mot att bli allvarligt sjuk. Så man kan absolut bli sjuk i Covid som fullvaccinerad oavsett vaccin men risken att bli så sjuk att man behöver läggas in på sjukhus är mycket liten.
Det är även så att vetskapen om hur mycket man kan sprida smittan även om man är vaccinerad ännu är begränsad och att vi därför behöver förhålla oss till riktlinjer ven som vaccinerade. För de vaccinerade har riktlinjerna luckrats upp något läs mer på: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/vaccination-mot-covid-19/information-for-dig-om-vaccinationen/efter-vaccinationen--fortsatt-folja-de-allmanna-raden/
Mari-Anne Ericsson • Hej, jag fick min första spruta måndag 19/4 och fick datumet 12/7 för spruta nr 2. Jag fick Astra Z och har hört att det ska gå 12-15 veckor innan nr 2. Från början var det inte så lång tid och jag undrar varför ändrades det ? Så tråkigt att behöva vänta till i slutet av juli för att kännas sig lite mera säker och kunna umgås med släktingar och vänner. Hade jag fått Pfizer så hade jag bara behövt vänta ca 4-6 veckor..... Vari består skillnaden ?
Hej Mari-Anne! Så här svarade Roger Larsson på en liknande fråga:
”Dosintervallet för Astras vaccin är mellan 4-12 veckor enligt de studier som ligger bakom godkännandet. Man har dock sett att effekten blir något bättre om man väntar längre än 4 veckor varför det nu rekommenderas ett dosintervall på 9-12 veckor. Exakt när man får sin andra dos kan variera något mellan vårdcentralerna men det beror inte på att det finns något medicinskt skäl. Man får en god effekt oavsett om det går 9, 10, 11 eller 12 veckor. Men vårdcentralerna har olika förutsättningar att ge den andra dosen utifrån hur deras leveranser av vaccin ser ut och hur bemanningen ser ut. De planerar in någon gång mellan 9-12 veckor.”
suli • Vad innehåller vaccinet.
Hej!
Alla vaccin innehåller en del av Coronavirusets arvsmassa som gör att kroppens immunförsvar i slutändan bla börjar producera ett antikroppsskydd mot viruset. I tillägg innehåller vaccinen en del hjälpämnen som behövs på olika sätt. Dessa är olika för olika vaccin och man kan läsa vad de innehåller på Fass.se. I exempelvis Pfizers vaccin kan man läsa att det innehåller:
Kolesterol
Kaliumklorid
Kaliumdivätefosfat
Natriumklorid
Dinatriumfosfatdihydrat
Sackaros
Vatten för injektionsvätskor
S B Lindström • Är det farligt att vaccinera sig, som vissa påstår??
Hej!
Nej det kan man inte påstå även om naturligtvis alla vacciner och alla andra läkemedel har vissa biverkningar. I jämförelse med risken att bli svårt sjuk i Covid-19 just nu med tanke på den samhällspridning vi har så går det inte ens att jämföra risken - så stor skillnad är det till vaccinets fördel. Vaccin är överlag en av de medicinska upptäckter som har sparat mest liv i världen genom åren.
Tacksamt vaccinerad • Jag har fått en dos av Modernas vaccin Jag undrar om detta vaccin är det Sverige fått minst av eftersom det knappt nämns överhuvudtaget? Och är det likvärdigt med pfeizer då det också är ett mrna-vaccin?
Hej!
det stämmer. Det är ett mRNA-vaccin som det heter precis som Pfizer. Det stämmer att det inte varit så mycket prat om det i media men det är ett mycket effektivt vaccin som är väldigt, väldigt likt Pfizer. Jag tror att det har hamnat lite i skymundan eftersom det är så få doser som kommit till Sverige ännu. I Dalarna utgör det en mycket liten del av det totala antalet doser.
varför får man dos 2 av Pfizer efter 6 veckor när rekommendationen enligt FASS är 3 • Kommer effekten av Pfizers vaccin bli lika bra när det går 6 veckor istället för rekommenderade 3 veckor emellan dos 1 och. 2?
Hej
Ja, det kommer det. Orsaken till det förlängda intervallet är att vi vill att så många som möjligt får den första dosen så snabbt som möjligt eftersom man har ett bra skydd redan efter en dos (efter tre veckor).
Kenth • När kan vi vänta oss att vaccinering blir aktuellt för oss i åldersspannet 40-50? Är själv 49 och har belastningsastma.
Tillhör man riskgrupp - maj
Ej riskgrupp from ca mitten av juni som det ser ut nu.
Riskgrupp enl FoHM=Kronisk hjärt- och kärlsjukdom, inklusive stroke och hypertoni (högt blodtryck).
Kronisk lungsjukdom såsom KOL samt svår och instabil astma.
Andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder).
Kronisk lever- eller njursvikt.
Diabetes typ 1 och typ 2.
Tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller behandling.
Downs syndrom
Maria • Hej, min mor har fått första sprutan av Astra-vaccinet. Hon är drygt 70 år. Jag vill INTE att hon ska få dos nummer två av Astra då en kvinna i 70-års åldern nu har dött efter Astravaccinet. Jag är oerhört orolig! Se nu till att de som vill ta om vaccinet med annat märke får göra det. Jag vill inte att min mamma ska dö. :’( En konsekvens kommer bli att människor inte vågar ta fler sprutor och således inte kommer vara fullt vaccinerade. Snälla ge oss valmöjligheten!
Kerstin Molin • Jag fick min första vaccination med Astra den 21 april. Jag fick frossa, muskelvärk i ryggen och fruktansvärt huvudvärk samt illamående och svag yrsel. Detta varade ca 1 dygn sedan avtog symtomen. Men jag har fram till nu måndag diffusa "kramper" i ryggmuskelaturen och överarmarna speciellt nattetid. Är det en normal reaktion?