En delad bild med tre sektioner: till vänster en person klädd i en svart jacka och vit tröja, i mitten en närbild av en bils ratten och instrumentpanel, till höger en person med långt, vågigt hår som bär en svart tröja och står utomhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad de blivande förarna Hagos, Olof, Lowis och Tune tycker om förslaget på att införa krav på två veckors väntetid innan omprov samt förslaget på förlängd giltighetstid på kunskapsprovet. Foto: Alva Folkesson/SVT

Så tänker blivande bilförare i Falun om de nya körkortsförslagen

Publicerad

Transportstyrelsen har tagit fram förslag på nya körkortsregler. Krav på två obligatoriska vägledningstillfällen på trafikskola och vid underkänt prov måste man vänta två veckor innan man får göra ett nytt försök. De nya förslagen välkomnas ungdomar som SVT Dalarna pratat med.

– Om du känner dig väldigt säker och har ett stort behov av körkort och sedan kuggar på en liten grej så tror jag att det kan kännas jobbigt att vänta i två veckor, säger Olof Ersson, som håller på att ta körkort.

”Tar chanser av de som faktiskt är förberedda”

Men det kan finnas en poäng med att ha krav på två veckors paus om man kuggar, menar han.

– Om du inte alls är förberedd och bokar in provtider gång på gång så tar du chanser av de som faktiskt är förberedda, säger Olof Ersson.

Regeringen ska fatta beslut

Transportstyrelsen har alltså nyligen lämnat över de nya förslagen till regeringen, med syfte att kunna förbättra förarutbildningen i Sverige. Det är förarutbildningssystemet för körkort B, alltså körkort för personbil som de sett över. De förändringar som föreslås kan träda i kraft 2028 om de godkänns av regeringen.

Trafikläraren Alexandra Larsson sitter i förarsätet på en vit bil med svarta detaljer, med dörren öppnad. I bakgrunden syns ett trästaket och ett träd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trafikläraren i Borlänge listar: Bättre eller sämre för eleverna? Så påverkas de som tar körkort av de nya reglerna i förslaget. Foto: Alva Folkesson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.