Tre personer står framför en byggnad, två av dem håller ett stort papper med en graf som visar en uppåtgående trend från 2000 till 10 000, medan den tredje personen till höger håller ett annat papper som också visar en del av grafen. De gör tummen upp. Samt en kvinna t höger med samma plansch, och en rosa slöja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lägger pengarna på onödigt skit, snus”. SVT:s reporter går ut på stan med en plansch där Borlängebor får fylla i hur mycket de sparar varje månad – se svaren i videon. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Så tänker unga vuxna i Borlänge om sparande

Publicerad

Allt fler unga vuxna investerar på börsen och sparar i fonder. SVT Nyheter Dalarna frågar några Borlängebor hur det ser ut för dem med sparande.

– Det är väl bra att man sparar, bara inte fonderna går ner, då blir det inget bra, säger 18-åriga Borlängebon Mattis Joels.

Enligt en undersökning som Kantar sifo prospera gjort för fondbolagens förening så sparar 83 procent av unga vuxna mellan 18 och 33 år i fonder idag.

De vanligaste beloppen för åldersgruppen 18-33 år under en månad är 2 000 till 4 999 kronor enligt undersökningen. Och dessutom handlar det om högre belopp för den åldersgruppen, än för äldre fondsparare.

Hur reagerar du på det?

– Jag förstår det, för allt beror ju på sin livssituation, om man är beredd att ta mer risker. Man kanske inte har en så stor familj, och alla har ju mer eller mindre marginaler, säger 34-åriga Borlängebon Jasmina Albatrok.

Se hur Borlängeborna Erik, Lucas, Jasmina och Mattis tänker kring sitt sparande – i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.