– Jag älskar miljön här uppe och hela auran – och sedan kom jag tillbaka för alla kompisar man lärt känna och jobbet som är väldigt roligt. Så jag kunde inte hålla mig borta från att komma tillbaka i år igen, säger Ida Ganslandt som gör sin andra vintersäsong i Sälen.
SVT träffar Ida och Viktoria under en kaffe- och champagnekurs som deras arbetsgivare anordnat. Det är en av flera interna utbildningar de får gå för att lära sig mer om restaurangyrket inför vintersäsongen som stundar.
– Det är kul med säsongsarbete då vi får lära oss väldigt mycket. Många kunskaper som man kan visa för sina vänner också, säger Viktoria Andersson, som gör sin första säsong i Sälen som kock på en restaurang.
Vill byta bana i framtiden
Båda trivs inom restaurang men är ändå sugna på att byta bransch och funderar på att studera.
Du vill inte plugga vidare till något inom restaurangbranschen?
– Nej, inte tyvärr, säger Ida Ganslandt som ändå är öppen för att jobba några fler säsonger i branschen innan det blir byte.
Vad som skulle få Ida och Viktoria att stanna i branschen eller hur man lockar tillbaka erfaren personal vet de inte. Men båda tror att fler skulle lockas till restaurangbranschen i Sälen genom ännu mer reklam.
”Åk ut till gymnasieelever och restauranger” – se mer i klippet ovan från kaffekursen där säsongsarbetarna Ida och Viktoria berättar vad de tror skulle locka fler till branschen.