Delad bild – till vänster syns restaurangägaren Sandra, med blont hår och glasögon på huvudet, som tycker det är svårt att hitta erfaren restaurangpersonal. Till höger en bild på silvriga bestick och ett saltkar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det fanns inte de där extrajobben under pandemin” – restaurangägaren Sandra Berntsson berättar om kampen att hitta erfaren restaurangpersonal till fjällen. Foto: Sofie Lind/SVT

Många gröna inom restaurang – fjällföretag i Sälen måste ägna mer tid åt att utbilda personal

Publicerad

Det är fortsatt svårt att locka de som vill jobba inom restaurang, och särskilt svårt att hitta de med tidigare arbetslivserfarenhet inom branschen. Det har fjällföretagare i Sälen märkt av.

– Vi märker främst att det är brist på erfaren personal, säger restaurangägaren Sandra Berntsson.

En rundringning visar att flera restauranger i Sälenfjällen upplever att det kommit i något fler jobbansökningar till dem jämfört med förra året. Samtliga vittnar dock om att det är långt ifrån det söktryck det var innan pandemin. Många inom hotell och restaurang sökte sig till andra branscher när jobben försvann under pandemin.

– Trenden vi ser hos de som söker är att det är mycket unga människor med mindre erfarenhet, och att personal med kompetens kommer in med sina ansökningar senare, säger Sandra Berntsson.

Företagarna får utbilda mer än tidigare

På restaurangen som Sandra driver går de anställda en kaffe- och champagnekurs när SVT är på besök.

Det är något restaurangen brukat ha för sina anställda. Men i och med att det är svårt att hitta erfaren personal så upplever Sandra att restaurangerna nu måste lägga ännu mer tid på att utbilda personal på plats än tidigare.

Ser positivt framåt

Trots det ser Sandra Berntsson ändå positivt framåt. Till exempel ser hon en återväxt i kockyrket, vilket gläder henne.

– Kockar har det varit brist på, och kommer säkert vara framöver, men nu har vi fått flera frågor om praktikplatser så det är alltid något.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.