En rundringning visar att flera restauranger i Sälenfjällen upplever att det kommit i något fler jobbansökningar till dem jämfört med förra året. Samtliga vittnar dock om att det är långt ifrån det söktryck det var innan pandemin. Många inom hotell och restaurang sökte sig till andra branscher när jobben försvann under pandemin.
– Trenden vi ser hos de som söker är att det är mycket unga människor med mindre erfarenhet, och att personal med kompetens kommer in med sina ansökningar senare, säger Sandra Berntsson.
Företagarna får utbilda mer än tidigare
På restaurangen som Sandra driver går de anställda en kaffe- och champagnekurs när SVT är på besök.
Det är något restaurangen brukat ha för sina anställda. Men i och med att det är svårt att hitta erfaren personal så upplever Sandra att restaurangerna nu måste lägga ännu mer tid på att utbilda personal på plats än tidigare.
Ser positivt framåt
Trots det ser Sandra Berntsson ändå positivt framåt. Till exempel ser hon en återväxt i kockyrket, vilket gläder henne.
– Kockar har det varit brist på, och kommer säkert vara framöver, men nu har vi fått flera frågor om praktikplatser så det är alltid något.