Till vänster finns ett foto på Britt-Marie Högeman, arkeolog på Länsstyrelsen, som håller i ett utskrivet fotografi som visar några skelettdelar. Till höger finns ett foto som visar grävarbete i Borlänge bakom ett polisavspärrningsband.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu väntar arkeologisk utgrävning i Borlänge: Se skelettdelarna som kan vara 500 år gamla – ”Blir nyfiken om det kan ha legat något brott bakom” Foto: Marja Andersson/SVT, Alfred Olhans/SVT

Så unikt är skelettfyndet i Borlänge – kan vara 500 år gammalt

Uppdaterad
Publicerad

De skelettdelar som hittades i Borlänge i samband med ett grävarbete i slutet av sommaren har visat sig vara riktigt gamla. De kan komma från en människa som levde för flera hundra år sedan.

– Det är väldigt ovanligt vi får in såhär gamla skelettdelar, säger Britt-Marie Hägerman, arkeolog på Länsstyrelsen.

Under torsdagen bekräftade polisen att skelettdelarna som hittades i slutet av augusti kommer från både djur och människa.

Nu uppger Britt-Marie Hägerman som är arkeolog på Länsstyrelsen i Dalarna att benen kan vara flera hundra år gamla. Hon är även utbildad osteolog, och har därför en stor kunskap om skelett.

– Ja, det här är spännande, skelettdelarna kan vara 500 år gamla, jag vet inte när vi fick in så gamla ben senast, säger hon.

Hamnar troligtvis på museum

Skelettdelarna finns just nu hos polisen, men inom kort kommer de att transporteras till Länsstyrelsen. I ett senare skede ska Riksantikvarieämbetet besluta var fynden ska placeras, troligen hamnar de på Dalarnas museum.

I videon: Nu väntar arkeologisk utgrävning i Borlänge: Se skelettdelarna som kan vara 500 år gamla – ”Blir nyfiken om det kan ha legat något brott bakom”

Så ska du agera om du hittar skelettdelar:

Hittar du skelettdelar ute i naturen eller i din trädgård ska du alltid anmäla fyndet till polisen. Polisen gör då en utredning. Det är omöjligt att själv avgöra om skelettet är från människa eller djur, eller om det är gammalt eller nytt.

Källa: Länsstyrelsen Dalarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.