• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

”Jag får böta om jag varit i Sverige och inte gått i karantän” – Hör Arne Næsheim om livet vid gränsen. Foto: Sofie Lind, SVT

”Saknar kaffet i Idre” – inga spontanbesök till Sverige för Arne Næsheim

Uppdaterad
Publicerad

De nya reglerna för vem som får resa in i Norge kommer att underlätta för de som har familj i grannlandet. Men det är fortsatt svårt med spontanresor över riksgränsen och påverkar också livet i gränsbygderna.

– Det går bra, men vi saknar att kunna åka och handla och besöka sådana vi känner, säger Arne Næsheim som bor precis på andra sidan gränsövergången i Flötningen, nordväst om Idre.

Dalarna har sex officiella gränsövergångar till Norge. Här bevakar den norska gränspolisen kontinuerligt trafiken in i landet. Svenskar som arbetar i Norge och nu även svenskar med familjemedlemmar i Norge, får korsa gränsen. Men de stränga restriktionerna i grannlandet påverkar också gränsborna.

I klippet kan du höra hur livet har förändrats för Arne Næsheim och om hans tankar kring livet vid gränsen – ”Saknar kaffet i Idre”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet