Forskning som just avslutats visar att trädgränsen nu har nått över de tidigare fjälltopparna i Sälen och där växer i dag tallarna som aldrig förr.
Professor Leif Kullman vid Umeå universitet har granskat trädgränsen i de svenska fjällen i nästan 40 år och han har just avslutat forskning i Sälenfjällen. Och resultaten är dramatiska.
– Det finns inte längre i botanisk mening några fjäll i där, säger Leif Kullman till Gävledala. Det växer numer träd på fjälltopparna där och det har det aldrig gjort tidigare.
Dramatisk förändring
De lättillgängliga Sälenfjällen lockar varje år miljoner turister – främst då under vintern.
Men i det tysta har det alltså snabbt skett en dramatisk förändring av naturen här.
Kullman är Sveriges ledande fjällforskare och han konstaterar att det är tallen som tagit över i Sälenfjällen.
– Särskilt i år har tallarna växt väldigt mycket – två, tre decimeter och det är väldigt unikt, säger han. Tidigare var också tallarna skadade av snömassorna men det har nu försvunnit helt.
Sälen är sig inte likt
Leif Kullman har aldrig varit med om något liknande. Kalfjället i Sälen är sig inte alls likt – nere i ljungen växer det som aldrig förr. Nu har alltså trädgränsen nått över fjälltopparna. De senaste vintrarna har varit extremt milda men den dramatiska klimatförändringen är tydlig också på lite längre sikt. Och nu är nästan alla överens om att det varmare klimatet åtminstone delvis beror på utsläppen av växthusgaser.
– Det här har skett främst under de senaste 20 åren och man är väl helt övertygad om att människan ligger bakom det här, säger Kullman.
Nu kan den globala uppvärmningen få dramatiska konsekvensen för Sälenfjällen som är nordens största skidområde. Turismen där omsätter varje år mellan 1,5 och 2 miljarder kronor.
Storfjället granskas
Det är Gammelsäterfjället, Storfjället och Köarskärsfjället som ligger alldeles intill skidliftarna och det klassiska Högfjällshotellet i Sälen som granskats.
– Det är väl missvisande att kalla det för högfjällshotell i dag. Det är ju inte ens ett vanligt fjäll där. Kanske Sälens bergshotell passar bättre, säger Kullman som tror att skidföretagen får förbereda sig på annan turism i framtiden.
– Sommarturism eller helt andra vinteraktiviteter, säger Leif Kullman.