Så här kan Sapmi Lodge se ut i framtiden. Foto: Bodil Ljungberg/SVT

Satsar på samiskt center mitt i fjällbyn

Uppdaterad
Publicerad

Nu inleds arbetet med Sapmi lodge. Idre sameby som är Sveriges sydligaste sameby ska få ett eget ultramodernt kulturcenter på fjällanläggningen Idre Himmelfjäll. Ett projekt som ska stärka det samiska samhället och skapa jobb åt unga samer.

Snart, om allt går i lås, kan vi få lära oss mer om både renskötsel och den samiska kulturen i det nya kultur och besökscentrat Sapmi lodge.

– Vi vill att besöksnäringen ska ta del av vår kultur som inte bara är rennäring. Vi har ju konst, jojk och inte minst det samiska köket, säger Anneli Jonsson, projektledare för Sapmi lodge.

LÄS MER: Idre gör största fjällsatsningen på 30 år

Anneli Jonsson, projektledare för Sapmi lodge, visar hur projektet kan komma att se ut. Foto: Bodil Ljungberg/SVT

Nya arbetstillfällen för samer

Projektet har växt fram i samarbete med den nya skidanläggningen Idre Himmelfjäll och där Sapmi lodge kommer att bli en över 1000 kvadratmeter stor byggnad på anläggningen.

Arkitekturen är ännu inte bestämd men den ska ha en modern samisk prägel och innehålla allt från restaurang och boende till utställningar och konferenslokaler. Något liknande finns inte vare sig i Sverige eller Norge idag.

Det är ett faktum att rennäringen inte är stor nog att ge jobb åt alla i samebyn. Många får söka sig helt andra jobb och många gånger lämna orten.

Därför kan fiske, renslädturer och samiska barnklubbar bli ett alternativ för den som vill vara kvar i Idre sameby.

– Det här är ett supertillfälle för våra ungdomar att kunna fortsätta vara verksam inom sin egen kultur och på plats här i Idre, nära rennäringen, säger Anneli och får medhåll av renskötaren Andreas Jonsson:

– Det här skapar jobb till andra i samebyn, inte bara till oss som håller på med renskötsel.

Så här kan Sapmi Lodge komma att se ut i framtiden. Foto: Bodil Ljungberg/SVT

Unikt projekt med samisk kultur och turism

För skidanläggningen Idrefjäll blir det samiska en del av identiteten och projektet ses som unikt, för aldrig tidigare har den samiska och svenska kulturen samarbetat på det här sättet.

–  Fördelen är att den svenska kulturen och de i området kan se nyttan av samekulturen och värdet av att rennäringen lever kvar i området, och att förståelsen för att vi kan verka tillsammans ökar, säger Benny Jonsson som är orförande i Idre Sameby.

Prislappen för centret: 30 miljoner kronor

Drygt 30 miljoner kronor beräknas projektet kosta och arbetet med finansieringen börjar nu.

Man räknar med att få medel från det offentliga Sverige där Sapmi lodge fått stor uppmärksamhet. Men projektet hoppas även på privata investerare.

Om tre år ska det vara klart och när det handlar om att få turisternas gunst så är man inte oroliga.

Turistbyrån: får många frågor om samebyn

Enligt projektledaren Anneli Jonsson får turistbyrån många förfrågningar om var man kan träffa samer och var samebyn finns. Något som inte är helt lätt att förklara.

Samebyn är ju inte en traditionell by, utan en ekonomisk förening för ett geografiskt område och man brukar säga att samer ofta verkar utan att synas.

Nyfikenheten från turisterna har fått samebyn att våga ta steget mot besöksnäringen.

– Redan nu har projektet fått enormt stort genomslagskraft och vi har redan fått internationella förfrågningar, säger Anneli Jonsson.

Se hela inslaget:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idre sameby

Mer i ämnet