Under hösten 2023 startade skolan ett lokalt yrkesprogram med inriktning på småskaligt jord- och skogsbruk, nu ser man att det finns behov av att utöka utbildningen med fler inriktningar. Utbildningarna kommer även att erbjudas på distans.
– Man kan göra vissa delar på distans men mycket kommer också att vara praktisk på plats, eleverna gör exempelvis arbetsförlagd praktik ute på gårdar där man själv bor, säger läraren Anna Hagström.
Behovet är stort
Enligt arbetsförmedlingens senaste yrkesprognos är förutsättningarna att få ett jobb inom lantbrukssektorn goda. Att ta reda på vilka behov som finns på arbetsmarknaden har också varit viktigt för skolan.
– Vi har också tittat på de besked vi får från Skolverket kring det behov som finns i vår region. Och då ser man att behovet är stort, säger Anne-Marie Ställ, biträdande rektor.
Liten elevgrupp
Förutom att fylla ett behov av arbetskraft finns också fler värden med utbildningen. För en del elever kan utbildningen vara ett sätt att ta sig vidare i utbildningssystemet eller ställa om sitt yrkesliv.
– Eftersom vi kan ha en relativt liten elevgrupp kan vi också lära känna och stötta de elever vi har att nå sina drömmar, säger läraren Anna Hagström.
I videon: Följ med till en av gårdarna där delar av utbildningen genomförs.
BRISTEN PÅ PERSONAL INOM NATURBRUK
• Enligt SCB:s Arbetskraftsbarometer 2023 finns det en brist på kompetens med en gymnasial utbildning med inriktning mot naturbruk. Totalt 87 procent av arbetsgivarna uppgav en brist på yrkeserfarna och 63 procent uppgav en brist på nyutexaminerade med en sådan utbildningsbakgrund.
• SCB:s rapport Trender och prognoser 2023 redovisar en brist på utbildade inom naturbruk på gymnasial nivå fram till 2040.
Källa: SCB