Skogsägaren Leif Öster utanför Avesta: ”Finns goda möjligheter att samsas om skogen”

Uppdaterad
Publicerad

Genom att kombinera två olika näringar i sin skog och olika sätt att bruka skogen på sin gård, vill Leif Öster och hans fru visa att det går att använda skogen på flera olika sätt samtidigt.

– Jag tror att det går att samsas om skogen men man måste skruva lite grann på alla sätt som vi jobbar på i dag, säger Leif Öster.

Debatten om skogen handlar bland annat om hur skogens resurser ska användas. Inom skogspolitikens finns två jämställda mål: produktion och miljö. Men hur dessa båda mål ska uppnås råder det i dag delade meningar om.

Leif och hans fru är stora skogsägare och turismföretagare. Sitt turistföretag, en konferensanläggning,  startade de när de insåg att de inte skulle kunna leva på enbart inkomsterna från skogen.

Striden om skogen

– Då började vi titta på hur skogsbruk och besöksnäring skulle kunna samverka på ett bättre sätt.

Intresset för att använda skogen på det här sättet, så kallat mångbruk, har ökat.

Har hyggesfritt skogsbruk

Den skog Leif och hans fru har i dag använder de till bland annat virke, en del har de frivilligt skyddat och de har också så kallat hyggesfritt skogsbruk, där marken brukas utan slutavverkning som vid kalhyggen.

– Hyggesfria skogar älskas av många – de som besöker oss, bärplockare och jägare, och dessutom trivs bär och svamp här.

”Gör mindre kalhyggen”

Leif har flera idéer om hur skogsbruket skulle kunna ändras i framtiden.

– Jag tror bland annat att man skulle kunna gå ner på storleken vad gäller kalhyggena och få en bättre funktion i landskapen. Vi skogsägare måste också fundera på hur vi klimatanpassar skogen genom till exempel vilka träd vi planterar.

– Jag tror man behöver göra en ny skogsutredning efter valet så att politikerna pratar ihop sig och att de också är överens med EU om vad som ska gälla här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden om skogen

Mer i ämnet