Mäklaren Fredrik Skovshoved står och håller upp dörren till en koja  skogen, byggd av stenar och trä, med ett tak av plåt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med mäklaren Fredrik Skovshoved in i kojan och hör varför han tror att den har blivit så populär. Foto: Alfred Olhans/SVT

Skogskoja i Säters kommun blev klickraket – mäklarens knep för att sälja skogen

Uppdaterad
Publicerad

En skogskoja för en halv miljon kronor är till salu i Dalarna. Det ska nämnas att det ingår sju hektar skog, men annonsen har blivit en klickraket, och de flesta frågorna till mäklaren handlar om den lilla övernattningskojan.

Mäklaren Fredrik Skovshoved är förvånad över intresset för fastigheten som ligger i Lottbo öster om Falun, men i Säters kommun. Han konstaterar samtidigt att läget är gott på skogsmarknaden.

– Det finns en köphunger, absolut. Framför allt drivs det väl av de höga virkespriserna, säger han och fortsätter:

– De som är intresserade av skogen håller fortfarande hårt i den, man ser på framtiden att man kan få en bra avkastning på den. Däremot om man inte är genuint intresserad av skogen så kan det vara ett bra tillfälle att sälja sin skogsfastighet, säger mäklaren.

Skogspriser per hektar

Landsdel: Pris 2023 (pris 2022)

Norra: 41 000 (41 000)

Mellersta: 82 000 (85 000)

Södra: 127 000 (145 000)

Hela Sverige: 78 000 (84 000)

Norra = Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland

Mellersta = Dalarna, Gävleborg, Värmland, n.v. delen av Västra Götaland, Uppsala, Västmanland, Örebro, Stockholm och Södermanland

Södra = Större delen av Västra Götaland, Östergötland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Blekinge, Halland och Skåne

Källa: Ludvig & Co (f.d. LRF Konsult)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.