en rektor sitter vid en dator

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad skolpersonalen tycker om arbetsmiljöinspektioner på deras arbetsplats. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Skolpersonal välkomnar inspektioner: ”Skrämmande att arbetet förknippas med våld”

Publicerad

Efter larm om ökat hot och våld mot lärare menar Arbetsmiljöverket att skolor måste jobba mer förebyggande. På Karlfeldtsgymnasiet i Avesta välkomnar man de inspektioner som myndigheten nu gör på skolor runt om i landet.

– Det är bra att det görs så att man ser var man är i processen och vad man behöver tänka mer på framöver, säger Georgios Nielsen som är rektor för Karlfeldtsgymnasiet i Avesta.

I våras startade Arbetsmiljöverket inspektioner för att titta på skolors förebyggande arbete mot hot och våld. Anledningen är att det har ökat. Bara förra året anmäldes 858 allvarliga händelser vilket nästan är en fördubbling mot 2013.

– Det är ju skrämmande att ens arbetsutövning kan förknippas med risk om hot och våld, säger läraren Stefan Hedberg.

”Mer medveten”

På Karlfeldtsgymnasiet har man i sitt förebyggande arbete bland annat skapat en app som kan användas av personalen vid olika nödsituationer.

– Genom en sådan beredskap blir man ju också mer medveten om att det kan hända. För några år sen diskuterade man det inte ens, säger Stefan Hedberg.

Så tänker skolan kring hot och våld mot lärare – se mer i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.