Vid tre kontroller mellan december förra året och juli i år har Livsmedelsverket noterat att vattnet i flera sterilboxar som används för desinficering av slaktverktyg hos Siljans Chark haft för låg temperatur. Enligt bestämmelser kring slakt måste det finnas utrustning för att desinficera verktyg med hett vatten som håller en temperatur på minst 82 grader.
Påpekades redan i december
Bristerna på Siljans Charks slakteri utanför Rättvik påpekades redan i december 2023 och vid uppföljande kontroll i april i år hade bristerna inte åtgärdats. Inte heller vid ytterligare uppföljande kontroll i juli i år hade vattnet rätt temperatur, utan mätte 45, 69 och 79 grader.
I sitt beslut om föreläggande kräver Livsmedelsverket nu att Siljans Chark ser till att all utrustning som används för att desinficera slaktverktyg håller rätt temperatur.
– Vi känner väl till det här och det är sånt vi jobbar med och åtgärdar löpande hela tiden, säger Siljans Charks vd Jonas Björ.
Men varför åtgärdades det inte vid det första påpekandet i december?
– Ett påpekande betyder ju inte att det är dåligt hela tiden utan det kan vara bra där emellan. Här handlar det om ett beteende personalmässigt, att man förstår hur saker ska göras och ställas in. Vi jobbar med det här hela tiden, att se till att all personal förstår vad som gäller, säger Björ.
”Kan innebära oacceptabla risker för människors hälsa”
Livsmedelsverket uppger som skäl till föreläggandet att det på bristfälligt rengjorda knivar och andra verktyg ”kan förekomma sjukdomsframkallande bakterier som kan innebära oacceptabla risker för människors hälsa”.
Men enligt vd:n behöver konsumenter inte vara oroliga för smitta.
– Det tas prover kontinuerligt och skickas hela tiden, så om det skulle finnas så hade det synts på prover. Men det är såklart viktigt att sådana här kontroller görs, säger Jonas Björ.