Thomas Lindén på Socialstyrelsen berättar hur viktigt det är att förutse smitta och vad det kan göra för skillnad för vården. Foto: SVT

Socialstyrelsen om metoden att förutse vårdbehovet: ”Behövs mer kunskap”

Uppdaterad
Publicerad

I flera regioner har man under coronapandemin kunnat använda sig av samtal till 1177 för att se hur beläggningen kommer att se ut på intensivvårdsavdelningarna 14 dagar senare. En metod där det, enligt Socialstyrelsen, krävs mer kunskap innan resten av landet kan ta efter.

Metoden är fortfarande under utveckling, men flera regioner har använt sig av samtal till 1177 för att på så sätt kunna se hur vårdbehovet kommer att se ut på intensivvårdsavdelningarna. I Dalarna har samtalen tydligt speglat vårdbehovet på intensivvårdsavdelningen två veckor senare.

Och enligt Socialstyrelsen finns det ett stort behov att förutse vad som ska ske.

– I år har man till exempel tittat på vad man skriver för sökord på 1177 och också vilka som går in på sidan för att kunna se, inte bara nationellt utan också i vilka delar av landet som smittspridningen verkar öka, säger Thomas Lindén, avdelningschef Socialstyrelsen.

Kräver större säkerhet

Han säger också att han tror att det krävs en större säkerhet innan en sådan här metod, som den som testats i bland annat Dalarna, kan införas i hela landet.

– Jag vet att Folkhälsomyndigheten har liknande metoder för att kartlägga smittspridningen. Men jag tror att vi behöver få mer kunskap om precis vad det är man kan förutsäga, och osäkerheten i förutsägelserna kommer att vara väldigt viktig för att basera beslut på dem, säger Thomas Lindén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.