På onsdagsmorgonen kom beskedet att de både stålkoncernerna SSAB och Rautaruukki ska gå samman. SSAB och finska Rautaruukki har ungefär 8 700 anställda vardera. SSAB har drygt 2000 anställda i Borlänge.
Båda koncernerna har de senaste åren brottats med stora lönsamhetsproblem. SSAB:s förlust efter skatt landade på 801 miljoner kronor för de tre första kvartalen i fjol. Rautaruukkis förlust stannade på 31 miljoner kronor. Men platschefen på SSAB i Borlänge vill inte kalla sammangåendet för en överlevnadsfråga.
– Jag vet inte om jag skulle kalla det överlevnadsfråga, men det är ett mycket viktigt drag. Vi är mycket starkare tillsammans än vad vi är var för sig, säger platschefen Per Bondemark som också betonar att sammanslagningen kommer att säkra stålverksamheten på lång sikt.
– Fördelarna är att vi får ett större system att använda oss av, det är bra för kunderna, aktieägarna och de anställda, eftersom det tryggar stålverksamheten i Norden under lång tid framöverm säger han.
Ingen ny storspelare på marknaden
Men trots sammanslagningen blir den nya större koncernen inte någon stor spelare på stålmarknaden.
– Fortfarande är vi en relativt liten spelare på världsmarknaden. Vi är stora lokalt och i Norden men i världen är vi fortfarande en mycket liten spelare som riktar in oss på våra nischer, där vi däremot är stora, säger Bondemark.
Oklart hur många jobb som hotas i Borlänge
Hur jobben i Borlänge kommer att påverkas vill Bondemark inte gå in på på onsdagen, då han menar att det är för tidigt att säga. Inte heller den pressansvariga vill kommentera det.
– Jag kan inte säga nu vilka konsekvenser samgåendet får för dom anställda i Borlänge, säger Anna Östlund som är pressansvarig på SSAB i Borlänge till SVT.
Sture Bergvall är facklig företrädare och ordförande i Järnbruksklubben på SSAB Domnarvet.
– Jag ser nog det här som ett måste om vi ska överleva på sikt, säger han till SVT.
Inte heller han har fått någon information om hur många jobb som är hotade i Borlänge.
– Det som har sagts är ju att det är fem procent totalt i dom båda företagen.
Medlemsmöte ikväll
Under morgonen har de anställda i Borlänge nåtts av beskedet om sammanslagningen.
– Det tar nog ett tag innan informationen sjunker in. Ikväll ska vi ha ett medlemsmöte, säger Bergvall.
I Borlänge har man redan gått igenom ett sparprogram där personalen minskat, det tror Bergvall kan vara till Borlänges fördel.
– Jag tror att vi har rationaliserat hårt och har inte så mycket mer att ta, säger han till Gävledala.