Här nedanför hittar du chatten:
Dalarna: Vad vill du fråga smittskyddsläkaren om coronaläget?
Kerstin Christerson • Kan min dotter komma och fira jul med oss. Hon bor i Göteborg och har nyligen blivit frisk från covid. Vi är båda 70+
Hej Kerstin!
I nuläget gäller de lokala, allmänna råden, d v s man avråds från onödiga resor i Dalarna (dessa råd ser olika ut i olika regioner). Folkhälsomyndigheten kommer att inom kort meddela vad som gäller över jul och nyår. Om din dotter nyss har haft covid- 19 (bekräftat med ett test) skulle hon annars kunna träffa er. det är dock viktigt att hon (och ni) fortfarande är noga med de allmänna råden med handhygien etc. Man kan fortfarande sprida virus via händer t ex.
Elisabet • Varför ska man antikroppstesta sig? Alla resurser behövs väl till test av pågående covid-19 och influensavaccinering och övrig screening.
Hej Elisabet!
Du har rätt i att det inte någon större medicinsk betydelse. Det kan förstås vara bra för den enskilde att veta. Har man antikroppar kan man t ex umgås med riskgrupper på ett annat sätt. Att vi ändå erbjuder det beror på att det är ett beslut från regeringen. Vi har dock varit väldigt noga med att lägga upp detta på ett sätt som inte ska ta resurser från vården i övrigt.
Elisabet • Hej, kan regionens smittskydd uppmana alla att endast en person/ hushåll ska handla i mat affärerna? Alla behöver vi mat så alla bör visa denna hänsyn. Övriga affärer är inte av samma angelägenhet att besöka så där kan var och en bestämma själv om man vill handla.
Hej Elisabet!
Ja, det håller vi med om. Den uppmaningen finns ju från många butiker. Det är både de enskilda kundernas ansvar att hålla avstånd och butikernas ansvar att se till att det inte blir trångt.
Martin • Hur pålitliga är testerna? Jag känner tre som haft hög feber, huvudvärk och tungt att andas i en vecka men testerna har sen inte visat någon corona.
Hej Martin!
Testerna är tillförlitliga men inte 100 %-iga. Det förekommer i enstaka fall att de är falskt negativa, d v s att det ändå är covid. Provet ska ju också tas på ett korrekt sätt, någon gång kan även det bli fel. Det viktiga är att om man har andningsbesvär ska man söka vård akut. Då får man ta ställning till om ett nytt prov behöver tas.
Olle Bruno • Hejsan. Jag blev influensa sjuk i Dec/Jan 2019/2020 och efter ha blivit frisk fick jag svårt med andningen och sökte därefter Vc vård där läkaren skickade remiss till Röntgen där det inte visade något. Har fortfarande sviter ifrån den influensan.Svårt med andningen då. Nu till min fråga. Kan jag ha haft Covid 19 när jag blev influensa sjuk ? Vid den visste inte ens världen vad Covid 19 var för någonting . Kan man gå sent tillbaka i tiden för att undersöka det i fall jag var covid 19 smittad och hade viruset i mig med någon test ?
Hej!
Det är inte så troligt att det var covid-19 du hade, men det är inte helt uteslutet, i synnerhet om du hade träffat någon som varit utomlands i länder där covid-19 fanns tidigt. Det finns inget bra prov som kan visa om du hade covid-19 då. Du kan ta ett antikroppstest, men det ger förmodligen ingen vägledning. Det kan vara så att du har haft antikroppar som nu har försvunnit. Testet kan vara negativt även om du hade covid-19. Det kan vara positivt, men det säger inget om exakt när du var sjuk. Du kan boka in dig för ett antikropstest på 1177.se om du har e-legitimation (kostnad 200 kr).
Undrande mamma • Jag har en multiallergisk (över 70 st) och gravt astmatisk 10-årig son. Vid precis alla andra smittor räknas han som riskgrupp, men mitt i denna pandemi ska han gå i skolan som vanligt och kan även gå på träningar. De barn som har allvarliga bakomliggande sjukdomar, varför anses de inte vara i riskgrupp? Är Covid-19 ett mildare virus än vinterkräksjuka eller influensa?
Hej undrande mamma!
Det är inte generellt sett ett "mildare" virus, men av någon anledning drabbas barn i mycket lägre grad än äldre. När de blir sjuka blir de oftast lindrigt sjuka. Forskning pågår, men man vet inte exakt varför det är på detta sätt. Jag föreslår att du diskuterar med sonens läkare hur han ska förhålla sig.
Särbo • Hej! Hur går tankarna kring covid19 när man utesluter alla som är särbos eller på annat sätt inte lever i tvåsamhet från att använda smittbärarpenning. Om man umgås intensivt med en person trots att man inte bor under samma tak (vanligt idag) så ska man jobba även om den andra är smittad. Det känns lite förlegat att ha ett sådant system. Har man dessutom barn i gymnasieålder som bor växelvis så räknas bara bostadsadressen även om tonåringen varit hos båda. Hur ställer ni er till den saken?
Hej Särbo!
Det stämmer inte att särbos etc utesluts. Hushållskontakt definieras som någon som har delat boende med en person med covid-19 under smittsam fas. Då gäller förhållningsreglerna och då har man rätt att ansöka om smittbärarpenning.