Frågor på det personliga planet, till exempel om man bör vaccinera sig om man har en viss sjukdom eller använder en viss medicin, ska alltid ställas direkt till läkaren eller vårdcentralen.
Ställ dina frågor om coronavaccinet till smittskyddsläkaren
Mängder av frågor om vaccin – så svarar smittskyddsläkaren
Vaccinationerna mot covid-19 är i gång sedan några veckor. Men fortfarande har många frågor om vaccineringen, vilket inte minst märks i den chatt där biträdande smittskyddsläkare Helena Ernlund och vaccinsamordnare Olof Ehrs svarar på frågor. Vi har också träffat smittskyddsläkare Anders Lindblom för att få svar på några av de frågor ni ställt.
Chatten är avslutad – läs svaren här nedan
Det har varit ett mycket stort intresse för att ställa frågor till biträdande smittskyddsläkaren Helena Ernlund, jag räknar ihop det till omkring 200 inlägg.
Bara en liten andel av dessa hanns med, men många fler svar kan du få på 1177.se som har en specialsida om vaccinet och genom att prata med din läkare eller vårdcentral.
Vissa frågor kommer vi även att ta med oss till vårdpersonal och politiker i vår framtida rapportering.
Vi har fäst de besvarade frågorna högst upp i chatten tillsammans med tidigare frågor och svar från smittskyddsläkaren Anders Lindblom.
Några av er har frågat om hur många som har vaccinerats, där kan vi hänvisa till SVT:s sammanställning som åtminstone visar hur många doser som har levererats till länet, och hur Dalarna står sig i jämförelse med andra regioner.
Vi tackar för alla frågor den här gången och återkommer troligtvis med fler frågetillfällen framöver under pandemin.
Mängder av frågor om vaccin – så svarar smittskyddsläkaren
Vaccinationerna mot covid-19 är i gång sedan några veckor. Men fortfarande har många frågor om vaccineringen, vilket inte minst märks i den chatt där biträdande smittskyddsläkare Helena Ernlund och vaccinsamordnare Olof Ehrs svarar på frågor. Vi har också träffat smittskyddsläkare Anders Lindblom för att få svar på några av de frågor ni ställt.
Lilette • Vart vänder jag mig när jag får allvarliga biverkningar efter vaccineringen? Vem tar ansvaret för det? Mycket viktigt att få veta!
Hej Lilette!
Om du får besvär som inte är lindriga och går över inom någon-några dagar, ska du vända dig till det ställe där du vaccinerade dig (eller till din vårdcentral). Där görs en anmälan till Läkemedelsverket som samlar alla biverkningsrapporter. Om Läkemedelsverket bedömer att det rör sig om en biverkning kan man ansöka om ersättning. Ersättning sker via läkemedelsförsäkring. Om ett covid-vaccin inte har läkemedelsförsäkring än, har svenska staten bestämt att de kommer att stå för kostnaden om människor skadas av vaccinet.
Kerstin Eriksson funderar över biverkningar av vaccinet.
Hej Kerstin!
Gällande de två vaccin som hittills är godkända är det väldigt ovanligt med allvarliga biverkningar. Vaccinerna har testats på fler människor än de flesta nya vaccin.
Precis som för i princip alla vaccin är det ganska vanligt med lindriga biverkningar som snabbt går över inom någon-några dagar: smärta på injektionsstället, trötthet och huvudvärk t ex.
Precis som alltid när ett nytt vaccin framställts, kan man inte helt säkert säga att det inte kommer att kunna uppstå ovanliga biverkningar längre fram, men det är ovanligt. Dessa två vaccin innehåller inte samma ämne som det ämne som man misstänker orsakade narkolepsi i samband med svininfluensavaccinationen.
Undrande • Måste man vara helt frisk när man vaccineras, dvs inte sjuk med någon infektion som tex förkylning, influensa eller covid-19?
Hej!
Om du är förkyld ska du isolera dig, för att inte smitta andra, och ta prov för covid-19. Av det skälet ska du inte vaccinera dig, men en lindrig förkylning är egentligen inget hinder för vaccination.
Kajsa Åslund • Jag är 74 år. Bor i min lgh, är i övrigt frisk. När kan jag förvänta mig att bli vaccinerad och hur länge dröjer det innan vaccinet skyddar?
Regionen kommer att gå ut med information när de som är 70+ kan börja att boka sej. Beräknad start under februari månad. Andra dosen ska tas efter 3-4 veckor, beroende på vilket vaccin som Du får. Några veckor efter detta beräknas vaccinet ge fullgott skydd.
Mvh. Olof Ehrs