Stor efterfrågan på kockar – färre utbildar sig

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stor brist på personal inom hotell- och restaurangbranschen. SVT:s vart ska vi åka-team for till Leksands gymnasium för att kolla läget på kockskolan.

Det råder brist på kockar i landet och efterfrågan på kockar väntas fortsätta öka under de kommande tio åren. Det säger i alla fall Arbetsförmedlingens prognos om chansen att få jobb inom området.

Samtidigt som efterfrågan är hög verkar det som om färre än tidigare vill jobba i restaurangbranschen.

Dalarna – #VARTSKAVIÅKA

– Från att ha varit 36 elever så ligger vi i dag på mellan tio och femton elever och flera restaurangprogram i Dalarna har lagt ner, säger serveringsläraren Tina Schwabe.

Men de som är elever i Leksand verkar tycka om det de gör.

– Charmen ligger i att alla jobbar som ett lag, man kommer väldigt bra överens om man jobbar mot ett mål tillsammans, säger Arvid Abrahamsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – #VARTSKAVIÅKA

Mer i ämnet