Susanne Gardeving står vid en gul bänk i en park i Borlänge.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Susanne Gardeving föreslog att Borlänge kommun skulle införa vänskapsbänkar – nu har de blivit verklighet. Se mer om initiativet i klippet. Foto: Johan Lundahl/SVT

Susannes förslag blev verklighet – vänskapsbänkar införs i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Susanne Gardevings dotter kämpade med psykisk ohälsa i unga år – vilket inspirerade Susanne att hjälpa andra i liknande situationer. Hon föreslog införandet av vänskapsbänkar i Borlänge, ett medborgarförslag som nu har blivit verklighet.

– Om det kommer någon som mår dåligt ska bänken vara en symbol för att man kan sätta sig ner ett slag och bara vara, säger Susanne Gardeving.

När den första bänken invigdes förra veckan fick Susanne hålla ett invigningstal och sa då:

”Jag har själv haft anhöriga i min närhet som mått dåligt – min dotter – och önskat att det funnits ett simpelt sätt att känna sig mindre ensam i, i sina mörkaste stunder. Och det kan vara något så litet som en gul bänk.”

Utrustade med QR-koder

Bänkarna är också utrustade med QR-koder som länkar till stöd och tips på kommunens webbplats. En bänk placeras på Soltorget och en portabel bänk kan lånas av föreningar och företag.

– En sådan enkel sak som att att fråga någon hur de mår tror jag kan betyda mycket för väldigt många

Borlänge kommun tyckte att Susannes förslag var bra och kommunstyrelsen fattade ett enhälligt beslut om att vänskapsbänkar ska vara en del av arbetet för att förebygga psykisk ohälsa och suicid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.