En person står vid en vattenkant och håller upp en ram med ett foto. I bilden på ramen syns en man som bär en krans av blommor och står framför en grönskande bakgrund med blå himmel. Bakom personen finns en sjö och en grön park, samt några byggnader i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Troy Lindström berättar om sin storebror och dagen då han fick det tragiska beskedet – och vad han tycker att man borde göra för att hjälpa de som mår dåligt. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Ludvikabon Troy förlorade sin storebror i suicid

Uppdaterad
Publicerad

Varje år dör i genomsnitt runt 50 personer i Dalarna till följd av suicid och just nu pågår en månad med fokus på psykisk hälsa i Region Dalarna. Ludvikabon Troy Lindström förlorade sin storebror för fem år sedan, och uppmanar andra att våga ställa de svåra frågorna.

Region Dalarna vill få fler att våga prata om psykisk hälsa och sprida kunskap om vilket stöd som finns. Därför arrangerar de just nu en temamånad, med fokus på suicidpreventiva insatser bland annat.

– Det är superviktigt att psykisk hälsa lyfts och att det blir norm att våga prata öppet när man mår dåligt, säger Troy Lindström.

Hans storebror Truls miste livet till följd av självmord 2019 – bara 20 år gammal.

– Hela första året var som en tjock dimma, jag minns inte mycket från den tiden, säger Troy.

50 personer drabbas i Dalarna varje år

Dalarna som län ligger högt när det gäller antal suicid per 100 000 invånare. Varje år dör i snitt cirka 50 personer i länet till följd av suicid, främst män.

– Vi behöver kraftsamla kring den här frågan och vara fler. Det är en fråga för hela samhället, säger Region Dalarnas suicidpreventions-samordnare Cecilia Tegelberg och fortsätter:

– Det viktigaste är att fråga ”Hur mår du, på riktigt?” och visa att man finns där som stöd och tar emot det personen berättar.

Hittade tillbaka till träningen

Troy fick psykiska besvär efter broderns bortgång, men uppsökte inte sjukvården. Däremot tog han hjälp av en mental coach.

– Att ta antidepressiva var inte ett alternativ för mig. Men den mentala coachen sa rakt ut ”Du behöver träna”, så då började jag med det och det blev räddningen för mig i sorgen, säger Troy.

Hit kan du vända dig för hjälp om du mår dåligt:

Vid akut hjälp, ring alltid nödsamtal 112.

För dig över 18 år

Ring 1177 Vårdguiden om psykisk ohälsa: Mer om hur man söker vård och hjälp kan du läsa om här.

Mind – ideell förening mot psykisk ohälsa: Telefon: 90101 alla dagar dygnet runt. Chatten nås via mind.se dygnet runt.

Jourhavande Medmänniska: Telefonjour alla dagar klockan 21.00-06.00. Telefon: 08-702 16 80

Jourhavande präst: Telefonstöd, via 112: Alla dagar, klockan 21.00-06.00. Hemsidan hittar du här.

SPES: För dig som är anhörig till någon som har tagit sitt liv. Telefonjour varje kväll mellan klockan 19.00-22.00. Telefon: 08-34 58 73.

Till dig som är under 18 år

Barnens rätt i samhället (BRIS): Barnens telefon: Alla dagar klockan 14.00-21.00. Telefon: 116 111. Vuxnas telefon – om barn: Alla vardagar klockan 9-12. Telefon: 077-150 50 50. Det går också att chatta och mejla via bris.se.

Jourhavande Kompis: Chatta på hemsidan – vardagar klockan 18.00-21.00 och helger klockan 14.00-17.00.

Är du under 18 år kan du dessutom kontakta din närmaste ungdomsmottagning. Du kan även vända dig till skolsköterskan eller elevhälsovården på din skola. Föräldrar kan, om det gäller små barn, kontakta BVC, och om det gäller äldre barn ta kontakt med BUP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.