Den första hunden med bekräftad covid-19 i Sverige finns i Dalarna. Hunden på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: Charlotte Pettersson/SVT, Göran Ekeberg/AddLight

Svensk hund fick covid – första bekräftade fallet

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer i hundens närhet insjuknade i covid-19. Därför testades hunden som ett led i smittspårningen – och visade sig vara coronasmittad. Det är det första svenska hundfallet. Hunden mår under omständigheterna bra.

Tidigare har tigrar, lejon och minkar konstaterats med covid-19 i Sverige. Nu har den första svenska hunden testats positiv.

– Den här hunden var en möjlig länk i en smittspårningskedja, säger Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare i region Dalarna, till SVT Nyheter.

Fåtal hundar har testats

Hunden, som är av en mindre ras, behandlades på ett djursjukhus i Dalarna på grund av luftvägssymptom. Flera personer som tagit hand om hunden, samt en ur djursjukhusets personal, fick covid-19 – och prover gällande hunden analyserades därför vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

– Det skulle vara väldigt intressant om den hade fört vidare smittan eftersom det skulle vara det första kända fallet i världen. Men det kan vi inte slå fast, det kan ha funnits andra smittvägar, säger Karl Ståhl, statsepizootolog på SVA.

Det finns sedan tidigare bekräftade fall av smittade hundar i andra länder. Hittills under pandemin har ett fåtal svenska hundar och något fler katter testats.

Karl Ståhl är inte förvånad att en konstaterad hundsmitta dykt upp i Sverige.

– Med tanke på hur många fall med människor vi har haft i Sverige så är det inte oväntat.

Undersöker virusstam

Det kommer att bli svårt att slå fast om hunden förde viruset vidare till personalen på djursjukhuset.

– Det man kan göra för att komma närmare är att se om det är samma virusstam för hunden och personen på djursjukhuset. Men det är inte säkert att det går att göra den analysen, säger biträdande smittskyddsläkare Helena Ernlund.

Rådet: tvätta händer

Hunden blev inte särskilt sjuk och mår efter omständigheterna bra.

– Det finns ingen anledning för djurägare att bli oroliga om hunden har luftvägssymptom. Det här är ett udda fall, det kommer man alltid att hitta, säger Helena Ernlund.

SVA ger rådet att tvätta händerna med tvål och vatten både före och efter kontakt med djur, speciellt vid sjukdom. Vet man om att ens djur är sjukt rekommenderas hemkarantän.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.