Lin Sahlander och Kristofer Öhrns mamma Gunilla hade ett stort stenintresse, så att välja rätt gravsten när hon gick bort var väldigt viktigt för dem.
– Hon var stengalen, stenar var en stor del av hennes liv. En fin sten var viktigt för oss för vi vet att det var viktigt för henne, säger syskonen.
Istället för att skicka efter en ny sten från ett annat land hittade Lin och Kristofer en sten hos Stora Tunas kyrkogård i Borlänge som passade. Det är en sten som tidigare stått på någon annans grav, men där gravrätten löpt ut och kyrkan tagit över stenen. Stenen avidentifierades, slipades och fick ny gravering.
– Hon hade varit så nöjd, säger Lin.
Intresset ökar för begagnad gravsten
Både Svenska kyrkans församlingar, Svenska stenindustriförbundet och stenhuggare vittnar om att intresset för att använda återbrukade gravstenar ökar. Den främsta anledningen till att välja en begagnad sten är miljömedvetenhet.
– Folk ser mer naturligt på det – sten som sten, säger Tomas Norestrand på Svenska kyrkan i Borlänge.
GRAVRÄTT OCH GRAVRÄTTSINNEHAVARE
Gravrätt innebär att personer som är folkbokförda i Sverige när de avlider har rätt att begravas på en av Sveriges allmänna begravningsplatser.
Gravrätten varar oftast i 25 år och förutsätter att det finns anhöriga som då blir gravrättsinnehavare. Om anhöriga inte finns gäller andra regler.
En gravrättsinnehavare kan när som helst välja att återlämna gravrätten. Det är upp till innehavaren vad som då sker med en eventuell gravsten.
Om ingen anhörig vill behålla stenen övergår ägandet till kyrkoförvaltningen. Då sker en bedömning om stenen kan återanvändas eller om den exempelvis ska gå till dekonstruktion.
Källa: Svenska kyrkan/Sveriges Stenindustriförbund