Följ med till gravstenarnas kyrkogård i videon ovan.
Återbruk av material såsom gravstenar är en uttalad del av Svenska kyrkans miljöarbete och de senaste åren har många församlingar märkt av ett ökat intresse för just begagnade gravstenar.
I Borlänge handlar det i dagsläget inte om stora volymer. Det säljs årligen mellan 6 och 10 återbrukade gravstenar, men intresset ökar för varje år.
– Det blir mer och mer, folk ser mer naturligt på det, säger Tomas Norestrand.
Får inte ha kvar gravplatsen för evigt
Svenska kyrkan förvaltar över 3 000 kyrkogårdar och begravningsplatser i landet. När en gravrätt – alltså den tiden som den avlidna har rätt till en gravplats – löpt ut är det upp till gravrättsinnehavaren vad som händer med gravstenen. Ibland går den till anhöriga, och ibland till kyrkan.
Stenarna som kyrkan äger kan då bli krossade till grus eller, som trenden pekar mot nu, få nya ägare och användas på en ny gravplats.
Gravrätt och gravrättsinnehavare
• Gravrätt innebär att personer som är folkbokförda i Sverige när de avlider har rätt att begravas på en av Sveriges allmänna begravningsplatser.
• Gravrätten varar oftast i 25 år och förutsätter att det finns anhöriga som då blir gravrättsinnehavare.
• En gravrättsinnehavare kan när som helst välja att återlämna gravrätten. Det är upp till innehavaren vad som då sker med en eventuell gravsten.
• Om ingen anhörig vill behålla stenen övergår ägandet till kyrkoförvaltningen. Då sker en bedömning om stenen kan återanvändas eller om den exempelvis ska gå till dekonstruktion.
Källa: Svenska kyrkan/Sveriges Stenindustriförbund