Tjejer känner skam av snoppbilder

Uppdaterad
Publicerad

Trots att snoppbilder klassas som sexuellt ofredande och kan leda till fängelse är det få som polisanmäler dick pics. På Mora gymnasium uppmanar kuratorn Anders Krumlinde tjejer att polisanmäla. – De tycker att det är äckligt och vill inte ha de här bilderna säger han.

De flesta som får snoppbilder skickade till sig raderar bilden direkt, enligt både tjejer och kuratorer som pratat med tjejer som fått snoppbilder, som SVT Nyheter Dalarna talat med.

– För dem är det bara otäckt och de vill få slut på det.  Jag brukar informera om att det är sexuellt ofredande och är ett brott, säger Anders Krumlinde, kurator på Mora gymnasium.

Snoppbilder – ett ofredande

Om en pratar vågar fler

I gymnasiet i Mora har flera tjejer kommit till honom efter att de fått oönskade snoppbilder skickade till sig. Efter att en tjej talat med kuratorn, kommer ofta flera andra efter när de ser att det går att prata med någon vuxen om det. Det är dock inte alltid så lätt att berätta för någon vuxen att någon skickar oönskade snoppbilder. 

– Man känner skam som tjej när man får de här bilderna. Vuxna brukar vara pinsamma när man diskuterar sådana här ämnen, säger ”Cecilia” som valt att vara anonym. 

– Jag tror inte att de vuxna känner till det här med dick pics, men det händer så många att de borde känna till det. Det borde utbildas mer om det här för att visa det inte är okej, säger ”Cecilia”.

Handlar om makt

På Kyrkskolan i Ludvika har det pratats mycket om normer och värdegrund.

– Jag ser det mycket som att det är ett maktbeteende från killens sida att visa upp sig, säger Linda Carlsson, kurator på Kyrkskolan.  

Linda Carlsson bekräftar bilden att många av killarna och tjejerna inte alltid förstår att oönskade snoppbilder är ett brott i form av ett sexuellt ofredande. 

– Det är här vi vuxna måste kliva in och säga att det är inte är på skoj, det är sexuella trakasserier.

Rädda vad folk ska tro

Flera av de tjejer SVT Nyheter Dalarna pratat med är rädda att någon annan ska se att de fått en snoppbild. Tjejerna är rädda att omgivningen ska tro att de själva skickar nakenbilder på sig själva och att de vill få snoppbilder skickade till sig.  

– Det är viktigt att de som är utsatta känner till att det inte är okej att skicka. De inte ska skämmas för att de får bilderna, för det är inte deras fel. Det är inte de som har skickat.  

”Aldrig pratat i skolan om vad man får och inte får göra”

Det är inte bara tonåringar som drabbas av fenomenet med dick pics. Sara Naeem är 22 år och läser på Högskolan Dalarna och har fått flera dickpics via sociala medier. 

– Jag känner många andra som också har fått det och jag ser många i sociala medier som klagar över det här, säger hon.

Sara Naeem tycker att det är viktigt att ta upp problemet i tidig ålder.

– Jag kan inte tänka mig en enda gång under låg- mellan- eller högstadiet att man tog upp det här med vad man får göra och inte göra.  

Hon menar att man borde börja redan i mellanstadiet att börja prata om hur allvarligt det är. 

Ställ frågan rakt ut

Kuratorn Anders Krumlinde uppmanar föräldrar till barn och unga som både får ta emot snoppbilder och skickar dem, att ha en tydlig dialog med sina barn. 

– Var rak och fråga! Frågar man inte får man inget svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snoppbilder – ett ofredande

Mer i ämnet