• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Johan Wickenberg, stf Räddningschef Jämtland, och Johan Szymanski, vakthavande brandingenjör i Stockholms brandförsvar arbetade som räddningsledare under de stora skogsbränderna 2018. De ser båda en förbättring av möjligheterna att bekämpa skogsbränder. Foto: Mats Andersson/TT/SVT

Tre år sedan skogsbränderna i Dalarna, Gävleborg och Jämtland – så minns brandmännen tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbränderna som drabbade Sverige 2018 var de mest omfattande i modern tid. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, konstaterade att läget medförde risker för liv och hälsa.

Gävleborg, Jämtland och Dalarna drabbades hårdast – men idag är beredskapen bättre.

– Man kände sig ganska maktlös, säger, Johan Wickenberg, ställföreträdande räddningschef i Jämtlands räddningsförbund.

Flyg och helikopter gör skillnad

Både Wickenberg, och Johan Szymanski som var räddningsledare vid den stora branden i Trängslet i Dalarna, hävdar att den svenska beredskapen för skogsbränder blivit bättre jämfört med för tre år sedan. Förklaringen är ett bättre brandflyg.  

– Det finns bättre tillgång till helikoptrar och flygplan för släckning och numera tar staten kostnaden, säger Szymanski.  

– Vi har nyttjat den här resursen mycket både förra året och i år. De flygande resurserna kan begränsa brandspridningen på ett effektivt sätt. Då hinner vi dit med markpersonal, säger Wickenberg.  

Människor evakuerades

Sommaren 2018 var regnfattig och brandrisken extrem i stora delar av landet. Skogsbrandsflyget, som normalt upptäcker 100 bränder, lokaliserade den sommaren över 500 bränder. 

Jämtlands län hade 89 konstaterade bränder under sista halvan av juli. 

– Det fanns stunder när jag undrade vart det hela skulle barka. Det var ett väldigt ansträngt läge och larmen bara fortsatte att ramla in, minns Wickenberg. 

Totalt brann 25 000 hektar av den svenska skogen. Både i Dalarna och Gävleborg tvingades människor till evakuering. Allra värst drabbades Kårböle i Ljusdals kommun i Gävleborg. Byn omringades av tre brandområden och invånarna var evakuerade i drygt två veckor. Trots insatserna brann även bebyggelse. 

Många frivilliga hjälpte till

Ändå är det något helt annat som de två räddningsledare vi pratat med vill lyfta.  

– Den enorma viljan att hjälpa till som fanns, säger Johan Szymanski, räddningsledare vid den stora branden i Trängslet i Dalarna. 

Lokalbefolkningen och civila från hela landet hjälpte till vid bränderna. Det kom även hjälp från utlandet.   

– Det var en fantastiskt positiv upplevelse som gjorde att man ibland nästan glömde bort hur jobbigt det var där ute, minns Szymanski. 

Johan Wickenberg håller med.

– När jag kom till Sveg och mötte de här frivilliga resurserna så förbyttes känslan av maktlöshet. Det är den delen som jag bär med mig.

Starta klippet nedan för att ta del av tre minnesvärda händelser från skogsbränderna 2018.

De största skogsbränderna 2018

Kårböle i Ljusdals kommun, Gävleborgs län – 9000 hektar. 

Lillåsen-Fågelsjö i Härjedalens kommun, Jämtlands län – 3900 hektar.  

Trängslet i Älvdalens kommun, Dalarnas län – 3500 hektar.  

Stor-Brättan i Härjedalens kommun, Jämtlands län – 950 hektar.  

Bränderna pågick från mitten av juli till början av augusti 2018. 

Källa: Trafikverkets slutrapport: Kartläggning av skador på transportinfrastruktur med anledning av skogsbränderna sommaren 2018 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.