”Största minskningen noteras bland lindriga olyckor”, säger Transportstyrelsens statistiker. Foto: Claudio Bresciani / TT

Trots fler A-traktorer: Färre olyckor i år

Uppdaterad
Publicerad

Antalet A-traktorer på de svenska vägarna fortsätter att öka. Samtidigt har antalet olyckor med A-traktorer minskat med 17 procent jämfört med samma period i fjol.

– Det kan bero på de nya reglerna, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen.

Vid årsskiftet fanns 56 000 registrerade A-traktorer i Sverige, och sedan dess har flottan vuxit med 1 500 fordon.

Samtidigt som antalet fordon ökar, minskar alltså antalet olyckor. 226 personer skadades i 166 olyckor med A-traktorer under de första sju månaderna i år. Förra året inträffade 200 olyckor. Transportstyrelsen tror att minskningen kan bero på de nya reglerna för A-traktorer som infördes förra augusti.

A-traktorer i Dalarna

– Bland annat med krav på säkerhetsbälte, plats för alla passagerare och krav på vinterdäck, säger Khabat Amin, statistiker vid Transportstyrelsen.

Tre av fyra under 18 år

190 av de 226 personerna som skadats befann sig i själva A-traktorerna. Tre av fyra skadade var under 18 år gamla.

– Det är positivt att antalet olyckor inte följer den ökande trenden med fler A-traktorer. Största minskningen noteras bland lindriga olyckor, säger Khabat Amin.

Tre ungdom sitter i en a-traktor – till vänster sitter en tjej med mörkt långt hår, i mitten av tjej med blont hår och vid ratten sitter en kortklippt kille. Det hänger wunderbaums, färggranna doftgranar, i fönstret runt backspegeln.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ungdomar i Älvdalen tyckte till om reglerna när de nya trädde i augusti 2023. Foto: Sofie Lind/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

A-traktorer i Dalarna

Mer i ämnet