Kockläraren Helena Lindblad och eleven Alvin Halvarsson befinner sig i ett restaurangkök på restaurang- och livsmedelsprogrammet i Falun. Den ena håller upp en hand gestikulerande medan den andra arbetar på en skärbräda med köksredskap. I förgrunden syns olika ingredienser och flaskor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jättesorgligt” – följ med till skolrestaurangen Ecole mitt i Falu centrum där Helena Lindblad har lektion med några av de sista eleverna på restaurang- och livsmedelsprogrammet. Foto: Johan Lundahl/SVT

Trots kockbristen – restaurangskolan i Falun läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Kock räknas som ett bristyrke nationellt, och i Dalarna är behovet stort . Ändå väljer Falu kommun att lägga ner restaurang- och livsmedelsprogrammet.

– Det är inget nytt problem, för få elever söker sig till restaurangbranschen, säger Jonas Sallén Lennerthson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Sara Andersson, regionansvarig på Visita i Dalarna som är bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen, menar att Falu kommun borde haft kvar utbildningen.

– Man är snabb att lägga ner, men det är oerhört svårt att starta igång sådana här utbildningar, säger Sara Anderson som tycker att det är mycket tråkigt att utbildningen försvinner från Falun.

Närmare 80 kockar och kallskänkor eftersöks av företag i Dalarna på Arbetsförmedlingens hemsida. Nationellt behövs det 1 412 kockar och kallskänkor. Men det finns också ett rätt stort mörkertal, enligt Visita.

– Vi måste jobba mer med att få upp intresset och skolan och branschen måste göra det tillsammans, säger Sara Anderson.

Kommunen har försökt

Barn- och utbildningsnämnden i Falun beslutade förra året att lägga ner restaurang- och livsmedelsprogrammet efter läsåret 2025/2026.

Enligt Jonas Sallén Lennerthson (S) var det ett beslut som växt fram efter flera års försök med att öka intresset för programmet.

– Det är inget nytt problem att för få elever söker sig till restaurangbranschen. I botten ligger ungdomars intresse av att välja bana, säger Lennerhson.

KOCKBRIST

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.