• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Två larmsystem slogs ut av strömavbrott – felmeddelande försvann i mängden

Uppdaterad
Publicerad

Reservkraften gick inte igång när ett strömavbrott slog ut räddningstjänstens larmsystem i Hedemora. Ett automatiskt felmeddelande om detta skickades då ut – men det upptäcktes inte förrän i efterhand. Nu ändras rutinerna för att minska risken för försenade utryckningar.

Vi kunde tidigare i veckan berätta att räddningsinsatsen till storbranden i Vikmanshyttan försenades cirka tio minuter av att inget av de två primära utlarmningssystemen fungerade. Så brandmännen kunde därmed inte inleda insatsen förrän de såg ett SMS-utskick.

– I det här fallet tror vi inte att det hade påverkat utgången, eftersom brandförloppet var så snabbt, säger Mats Jansson räddningschef.

Hundratals larm från åskovädret försvårade

Nu bekräftar räddningschefen att reservkraften inte gick igång vid strömavbrottet, och att de faktiskt hade kunnat märka att larmsystemen slogs ut, om de inte hade distraherats av alla andra larm kopplade till åskovädret som pågick samtidigt.

I videoklippet förklarar Södra Dalarnas räddningstjänstförbunds räddningschef och IT/teknik-ansvarige vad de gör för att samma sak inte ska kunna hända igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.