En inomhusmiljö med flera ungdomar som sitter och arbetar i ett avslappnat rum. Några av dem är djupt försjunkna i sina böcker medan andra pratar eller rör sig i rummet. Det finns en liten grön växt på ett bord i förgrunden och soffor som erbjuder en bekväm sittplats. Rummet har ljus inredning och stora fönster som släpper in naturligt ljus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i tysta rummet på Sammilsdalsskolan i Leksand – så ska det få hemmasittare att komma tillbaka till skolan. Foto: Gunilla Wikström/SVT

Tysta rummet i Leksand ska ge lugn och ro – skolan hoppas locka tillbaka hemmasittare

Uppdaterad
Publicerad

Miljön, många ljud och mycket intryck kan ibland bli jobbigt för vissa elever i skolan. På Sammilsdalsskolan Leksand har man därför inrett ett speciellt rum där man kan stänga av och koppla bort alla ljud och intryck för en stund.

– Vi vill skapa en ett rum där man kan få sitta och läsa, lyssna på musik eller bara vara. Kravet är att det ska vara tyst i rummet, säger biträdande rektorn Marit Andersson.

Rummet är bemannat med skolpersonal mellan klockan 11 och 13 på dagen. Eleverna kan bara komma till rummet när de har rast.

– Det är lugnt och skönt här, säger Shaun Rickardsson som besöker rummet ibland.

I klippet får du följa med till det tysta rummet och höra varför biträdande rektor Marit Andersson tror att det kan vara ett sätt att locka tillbaka hemmasittare till skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.