Ett gäng högstadieelever sitter och spelar kort

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nu måste man ha med sig klocka” – krångligare utan mobil eller skapar det mer närvarande elever? Åsikterna om mobilfria skoldagar går isär bland eleverna på Rättviksskolan. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

I Rättvik är mobilen inlåst hela skoldagen – eleverna kluvna: ”Man får ta det som det är”

Uppdaterad
Publicerad

Ungas skärmtid och elevers rätt till mobil i skolan är omdiskuterat. Majoriteten av Dalarnas högstadieskolor har numera mobilfria lektioner. Men i Rättvik har man gått ett steg längre och har mobilförbud hela skoldagen.

– Det har underlättat på många sätt när man fått ha mobilerna men nu får man väl ta det som det är, säger Alice Olander som går i åttan på Rättviksskolan.

Denna hösttermin infördes mobilfria skoldagar på skolan – det betyder att eleverna lämnar ifrån sig mobilen på morgonen och får tillbaka den efter sista lektionen.

Mobilförbud i skolan

Av länets 32 högstadieskolor är det en tredjedel som i dag har mobilfritt hela skoldagen. Det visar en enkät som SVT Dalarna skickat ut till samtliga högstadieskolor i länet. Två skolor har inte svarat.

Majoriteten har mobilförbud under lektion

De allra flesta skolor som inte har helt mobilfria dagar samlar in mobilerna under lektionstid och ger tillbaka till eleverna på rasten. Kyrkskolan i Smedjebacken uppger att det är läraren som bestämmer men eleverna lämnar ”i stor utsträckning in mobilerna på lektionerna”.

Flera skolor som i dag har mobilfria lektioner överväger nu att införa mobilfria dagar men uppger att det är svårt att få till, bland annat på grund av logistik.

– Svårigheterna handlar om hur vi rent praktiskt ska lyckas samla in och lämna ut mobilerna i samband med skoldagens början/slut och samtidigt hålla tider för skolbussar. För vissa elever kan mobilen vara ett verktyg för rutiner och påminnelser under skoldagen, säger Anna-Karin Engström, rektor på Åvestadalsskolan i Avesta kommun.

Flera fördelar med mobilfria skoldagar

Bland skolorna som har mobilfria skoldagar ser personalen flera fördelar, bland annat att kränkningarna minskat och att eleverna umgås mer med varandra.

Beslutet om att införa mobilfria dagar på Rättviksskolan har väckt blandade känslor hos eleverna.

– På sommaren kan man vara ute och spela fotboll eller bandy men på vintern kan man inte det och då måste vi hitta på något annat nu när vi inte får ha mobilen, säger Eskil Högberg i åttan.

Kommunala högstadieskolor med helt mobilfria dagar

  • Domarhagskolan, Avesta kommun
  • Forssaklackskolan, Borlänge – haft i 7-8 år
  • Gylle skola, Borlänge kommun – Infördes för åk 7 2023, hela skolan ht 2024
  • Ornässkolan årskurs 7, Borlänge kommun – Årskurs 8 och 9 har mobilfria lektioner men planen är att försöka fasa in så att alla årskurser blir helt mobilfria på sikt
  • Mockfjärdsskolan, Gagnefs kommun – Infördes vt 24
  • Sammildalsskolan, Leksands kommun – Infördes för tre år sedan
  • Lorensbergaskolan, Ludvika – Infördes före pandemin
  • Ungärdeskola, Malung-Sälens kommun – Infördes maj 2024
  • Furudalsskolan, Rättviks kommun – Infördes vårterminen 2020
  • Rättviksskolan, Rättviks kommun – infördes ht 24
  • Älvdalsskolan, Älvdalens kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mobilförbud i skolan

Mer i ämnet