Fritidspersonal på Rättviksskolan lånar ut en pingsracket till en elev

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De kommer hit väldigt mycket på rasterna” – se vad personalen upptäckt hos eleverna sen mobilfria skoldagar infördes Foto: SVT

”Blir mer öppna för varandra” – skolpersonalen i Rättvik om mobilfria skoldagar

Uppdaterad
Publicerad

Till höstterminen införde Rättviksskolan mobilfria skoldagar – något som fört med sig både fördelar och utmaningar enligt personalen.

– Vi har upptäckt flera utmaningar, bland annat har vi fått beställa fler klockor till skolan och hjälpa eleverna att skriva ut scheman, säger Mikael Tallberg som arbetar som kurator på Rättviksskolan.

Från årets hösttermin är skolan helt mobilfri. Något som väckt blandade reaktioner hos eleverna på Rättviksskolan.

Mobilförbud i skolan

– Beslutet var lätt att ta men det var svårt att komma på hur vi skulle göra med logistiken.

Nu samlas mobilerna in på första lektionen. Sedan hämtas alla mobiler upp av skolpersonal som låser in dom under dagen. Den sista läraren för dagen hämtar sen mobilerna och lämnar ut dom vid skoldagens slut.

En del av trygghetsarbetet

Mikael Tallberg säger att de beslutade om mobilfri skoldag som en del i skolans trygghetsarbete.

– Vi har haft ganska många ärenden som handlar om kränkningar via mobiler som är stora och svåra att utreda för att många elever är inblandade. Tror många tycker det är skönt att inte riskera att bli fotad eller filmad.

En tredjedel av högstadieskolorna har mobilfritt

I dag har en tredjedel av länets 32 högstadieskolor mobilförbud under hela skoldagen men på flera andra skolor pågår diskussioner om att införa det visar en enkät som SVT Dalarna gjort.

– Förvånansvärt många elever har tyckt att det har varit lite skönt men vi kommer att utvärdera det vid terminens slut och se om vi eventuellt behöver skruva på något, säger Mikael Tallberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mobilförbud i skolan

Mer i ämnet