Många besökare genar eller uppehåller sig på järnvägsspåren i samband med tävlingarna under Vansbrosimningen. Foto: Hannes Forssell/SVT

Varningen inför Vansbrosimningen: ”Gå inte över järnvägen”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen inleds Vansbrosimningens tävlingsvecka. Under tävlingarna brukar besökare gå eller uppehålla sig på järnvägsspåren och därför vill nu arrangören och Trafikverket att fler ska inse riskerna med det.

– Folk har till exempel stått på järnvägsbroarna för att se tävlingarna bättre, säger Anna Berg som är projektledare på Trafikverket.

Den stora starten och målområdet ligger nära järnvägen och järnvägen går också genom centrala Vansbro.

Vansbrosimningen

– Vi kommer att skylta tydligare, sätta upp kravallstaket och Trafikverket kommer också att ha vakter ute, säger Åsa Larsson på Vansbrosimningen.

Arrangören har också dragit om löpsträckan på triahtlontävlingarna.

– Förut sprang de i centrala Vansbro vilket var bra publikmässigt men nu är hela banan på norra sidan av järnvägen.

Livsfarligt att vistas i spårområdet

– Personer som genar över järnvägsspår är ofta inte medvetna om den risk de utsätter sig för, säger Anna Berg på Trafikverket.

Ett persontåg kör cirka 50 meter på en sekund och bromssträckan är ungefär en kilometer vid en nödbromsning enligt Trafikverket. Den som vistas på järnvägsspår kan få böter på 3 000 kronor.

– Det är inte heller säkert att som fotgängare ta sig över E16 för att komma från ett ställe till ett annat för att se tävlingen, säger Anna Berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vansbrosimningen

Mer i ämnet