Ett stuprör och en husvägg och en VA-ingenjör på Hedemora Energi

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ett enkelt sätt att hjälpa oss är att koppla bort sina stuprör mot ledningsnätet” – Hör VA-ingenjören Billy Lantz berätta om uppmaningen. Foto: Ann Törnkvist/SVT

Uppmaningen till invånarna i Hedemora kommun: Se över stuprören

Uppdaterad
Publicerad

Nu ber Hedemora Energi kommuninvånarna om hjälp för att minska belastningen på reningsverken.

– Vi behöver alla hjälpas åt att minska på mängden dagvatten som kommer till vårt ledningsnät och verk, säger Billy Lantz, vatten- och avloppsingenjör på Hedemora Energi.

Under extremvädret sommaren 2023 kom stora skyfall med mycket nederbörd. Det följdes av en snörik vinter, vilket ledde till att stora mängder vatten hamnade fel i Hedemora Energis ledningsnät. Dessutom väntas det komma ännu mer efter snösmältningen.

Samla regnvatten i vattentunnor

Vattenmängderna belastar bland annat Brunna reningsverk som är ett av åtta reningsverk i Hedemora, och som kan behövas byggas ut för att hantera vattenmängden. I förebyggande syfte vill Hedemora Energi nu att villaägare, fastighetsägare och bostadsrättsföreningar i kommunen ser över sina stuprör.

– Något så enkelt som att säkerställa att dina stuprör inte är kopplade till avloppsledningarna och att samla regnvatten i vattentunnor minskar belastningen avsevärt, säger Billy Lantz i ett pressmeddelande.

Förhoppningen är att de här åtgärderna ska minska trycket på reningsverket och öka beredskapen vid extremväder.

– Vi behöver gemensamt bli bättre på att ta hand om regnvattnet så att det skapar nytta i stället, säger han.

”Ett enkelt sätt att hjälpa oss är att koppla bort sina stuprör från ledningsnätet” – hör VA-ingenjören i videon om varför man borde göra det.

Hedemora Energis andra tips:

• Genom att göra om asfalt eller annan hård yta, till till exempel en gräsmatta där regnet kan tränga ned i marken, minskar översvämningsrisken.

• Säkerställ att vattnet som kommer från taken kan tas om hand. Kanske en del av trädgården kan bli en damm eller en plantering med växter som trivs med varierande regnmängder.

• Utgå från att regnvatten ska kunna tas om hand på den plats där det faller, eller att transportsträckan för vattnet ska vara så liten som möjligt.

Källa: Hedemora Energi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.